Koliko je hrane dovoljno tijekom dana?

Autor: Sandra Peternek 03.02.2020.

Nije rijetkost da se obrok započinje juhom ili predjelom, zatim dolazi glavno jelo sa salatom te se na kraju završava sa desertom. Kada je dovoljno hrane?

Koliko je hrane dovoljno tijekom dana?

U velikim količinama nikako se ne preporučuje jesti toliko slijedova jela, nego sve u manjim omjerima.

Riba i razina šećera u krvi - Koja je riba najbolja za dijabetes?

Riba se svakome preporučuje u prehrani, najmanje dva puta tjedno. Konzumacija ribe ovisi o podneblju populacije, tako se primjerice vjeruje da regije uz obalu češće i više jedu morsku ribu, dok su kontinentalci skloniji mesu. Govorimo li o vrstama ribe češće se preporuke odnose na bijelu ribu jer je manje masna za razliku od plave. Ipak, plava riba bogata omegom 3 svakako bi se trebala naći na dnevnim jelovnicima, zatim riječna riba koja svakako ima preporuku. Svakako je bolje pojesti palamidu ili odrezak tune kao izbor plave ribe, manji šaran ili som koji nisu toliko masni jednako su dobar izbor.

riba_dijabetes

Povrće i razina šećera u krvi - Koje je povrće najbolje za dijabetes?

Povrće je uvijek najbolji izbor u obroku, bilo da je crvene, zelene žute ili neke druge boje! Škrobno povrće poput krumpira, graha ili batata svakako bi bilo dobro kombinirati uz salate. Salate mogu biti rajčice, paprike, zelene salate, kiseli ili svježi krastavci itd. Prehrana s dijabetesom trebala bi biti uravnotežena – uz dovoljan unos povrća koje je sezonsko.

povrce_dijabetes

Voće i razina šećera u krvi - Koje je voće najbolje za dijabetes?

Nisu toliko rijetke predrasude prema osobama s dijabetesom, a tiču se upravo voća. Naime, voće je slatko pa je česta percepcija ljudi kako bi se unos voća trebamo minimalizirati. To nije točno! Sve su vrste voća dozvoljene te se uvijek preporučuje jesti svježe voće. Potrebno je voditi računa o glikemijskom indeksu voća, odnosno o količini ugljikohidrata kako razina šećera u krvi ne bi naglo porasla.

Bobičasto voće kao jedna „skupina“ voća odnosi se na ribizl, maline, kupine ,borovnice imaju manji broj ugljikohidrata i niži glikemijski indeks.
Voćke poput jabuka, breskvi, krušaka, marelica bogatije su ugljikohidratima te imaju niži glikemijski indeks – te se svakako preporučuju u prehrani. Zašto naranča nije uvijek samo naranča?
Treća skupina dostupnih voći na našem podneblju su banane, grožđe, smokve, datulje koje su najviše bogate ugljikohidratima. Ova skupina  bi se svakako trebala nalaziti na meniju zbog brojnih vitamina i minerala, ali i pripaziti na količinu.
Preporuka za ovo voće jest da se ono ne jede zasebno, primjerice samo grožđe ili samo smokve već da se kombinira uz druge voćke ili nakon ručka.