Prehrana osoba s dijabetesom po jedinicama

Autor: SP 20.01.2020.

Ovisno o skupini namirnice, njezina se vrijednost definira kao jedna jedinica. U nastavku saznajte kako zbrajati jedinice .

Prehrana osoba s dijabetesom po jedinicama

Do nedavno se osobama s dijabetesom preporučala tzv. dijabetička dijeta koja je uglavnom bila ograničena na 1100 kcal pa do 2500kcal. Ovisno o vrsti namirnice, njezina se energetska i prehrambena vrijednost definira kao jedna jedinica. Ovako je izgledao dnevni preporučeni unos jedinica iz skupina namirnica:

Skupina namirnica     Preporučeni unos


Kruh i zamjene           3 - 13 jedinica
Povrće                         3 - 5 jedinica
Voće                            3 - 5 jedinica
Mlijeko i zamjene        1 - 2 jedinice
Meso i zamjene           3 - 10 jedinica
Masnoće i zamjene      3 - 8 jedinica     

 

 O preporučenom dnevnom unosu jedinica iz svake skupine namirnica govori Stela Freund, dijabetološka sestra sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Danas je ključna preporuka da se prehrambeni planovi trebaju individualizirati kako bi se zadovoljile potrebe pojedinaca. Nove smjernice u prehrani za osobe s dijabetesom kažu da se upravo prehrana treba prilagoditi osobi prema životnom stilu, financijskoj moći, kulturi hranjenja i motivaciji. 

Ovisno o vrsti dijabetesa, odnosno preddijabetesa ili prekomjernoj tjelesnoj težini bitno je naglasiti kako svima trebaju biti jednaki ciljevi - naglašavanje različitih hranjivih namirnica i odgovarajuća veličina porcija.