Zdrava prehrana: najbolje namirnice za dijabetes

Autor: Sandra Peternek 31.01.2020.

Ne postoji zabranjena hrana za osobe s dijabetesom – treba postojati hrana koja se „poznaje“ kako bi se lijekovi i inzulin korigirali.

Zdrava prehrana: najbolje namirnice za dijabetes

U trendu su različiti načini prehrane od KETO dijete, LCHF prehrane i nekih drugih dijeta odnosno načina prehrane.

Dijete se uglavnom baziraju na izbacivanju određenih skupina namirnica hrane kako bi se bolje regulirala razina šećera u krvi, glikemija. Često se ipak zaboravlja da je najbolja prehrana ona koja uključuje zdrave i uravnotežene obroke sa svim skupinama namirnica.

Osnovna podjela namirnica po skupinama

Brojanje ugljikohidrata vjerojatno su svi s dijabetesom tipa 1 prošli. Ovo je izuzetno važno u početku za naučiti kako bi se doze inzulina mogle najbolje korigirati.

Prva skupina namirnica jest meso koje generalno ne sadrži ugljikohidrate. Stoga se dnevni unos mesa preporučuje unositi ovisno o vašoj tjelesnoj težini i dobi. Često se postavlja pitanje mesnih prerađevina i izbjegavanja istih jer one ne pripadaju skupini mesa, odnosno one sadrže ugljikohidrate.

Druga skupina namirnica za bolje glikemije je povrće. Naše podneblje bogato je raznim zelenim, žutim i crvenim povrćem od salata, rajčice, brokule, kelja, rajčice, špinata i slično. Ova skupina namirnica sadrži malo ugljikohidrata stoga je dnevni unos  u njihovom slučaju praktično neograničen.

Treća skupina namirnica za bolje vrijednosti šećera uključuje škrobno povrće. Ovdje ubrajamo krumpir, kukuruz, grah, bob, grašak i slično. To su namirnice koje se preporučuju brojati i vagati jer sadrže određenu količinu ugljikohidrata.

Četvrta skupina namirnica koja održava glikemije pod kontrolom jest voće. Iako postoje razne voćke koje su slatke, kisele, gorke – oni bez obzira na okus imaju prirodni šećer (fruktozu) kao i količinu ugljikohidrata.

Bitna skupina namirnica u prehrani su i žitarice – u praksi se najčešće koristi kruh. Uvijek se preporučuje kruh od integralnog ili crnog brašna. U žitarice ubrajamo ječam, zob, kukuruzne pahuljice koje izvrsno pašu uz jogurt ili mlijeko kao doručak.

Mliječni proizvodi su još jedna od skupina namirnica koje sadrže manju količinu ugljikohidrata.

Kuhano, pečeno, prženo, pohano – što je najbolji izbor?

Nije jednak nutriritivni sastav obroka koji se kuha, prži ili poha u dubokom ulju. Uvijek se prednost daje kuhanim jelima po pitanju nutritivnog sastava.

Kada se govori o obrocima u prvom redu prednost se daje doručku bez obzira na to imate dijabetes ili ne. Doručak je svakako najbolji početak dana kako bi se glikemije održale pod kontrolom ostatak dana. Naglasak se stavlja na uravnotežen doručak s uključenim svim skupinama namirnica.

Primjer jednog takvog doručka su dva pečena jaja na oko s malo ulja i polovicom paprike (obrok koji ne sadrži ugljikohidrate), uz to kriška crnog kruha (ugljikohidrati) i šalica jogurta/kefira (niži glikemijski indeks koji radi ravnotežu obroku).

Za kraj, sve su namirnice dozvoljene za konzumaciju.
Bitno je da se pripazi na količinu i da svatko za sebe pronađe način kako glikemije najbolje funkcioniraju.