Postoji li ovisnost o gubitku kilograma?

Autor: Anonimna priča 30.04.2020.

Postoji li ovisnost o gubitku kilograma?

Gubitak kilograma je moj "životni plan" kojeg se držim nekoliko dana i posustanem

Međutim, odnedavno su se stvari u potpunosti promijenile jer sam počela gledati na svaki zalogaj koji unesem. Jeste li čuli za ovisnost o gubitku kilograma?

Novogodišnje odluke nisu jedine koje su vezane uz gubitak kilograma. U travnju sam, u dogovoru s liječnicom, odlučila izgubiti desetak kilograma. Što mi se dogodilo? Početkom svake nove godine imam iste tri odluke: počet ću gubiti kilograme, vikende ću provoditi u prirodi i počet ću štedjeti.

Ispunjavam li ih? Ne!

Početak ove 2019.godine bile su iste tri odluke. Danas, par mjeseci kasnije situacija nije baš bajna. Ne pridržavam se dvije odluke, dok sam na gubitak kilograma prisiljena zbog zdravlja. Evo, prošlo je već par mjeseci od kako pazim što jedem i počela sam s redovitim treninzima.

Moja doktorica je oduševljena napretkom. Ne mogu lagati, i ja sam oduševljena! Sjajno mi je kad isprobavam odjeću čak dva konfekcijska broja manja. Iako je sve sjajno, nekad sam malo zbunjena jer sam došla do svoje ciljne težine a ja želim nastaviti s mršavljenjem. Često se ulovim da razmišljam o tome koliko sam kilograma izgubila i koliko kilograma još planiram izgubiti.

Razmišljam o svom uspjehu i budućnosti. Jesam li postala opsesivna? Jesam li ovisna o svojim kilogramima? Prilično sam zaokupljena svojom težinom. Srećom, vrijednosti šećera u krvi su mi više-manje u normalnim granicama. Kako imam šećernu bolesti tipa 2 dosta ju dobro kontroliram, pa sam sva u brojkama.

Brojke na glukometru, brojke ugljikohidrata koje jedem, konfekcijski broj, brojevi koji pokazuju moje masnoće u krvi i vrijednost krvnog tlaka... Otvorena sam po pitanju gubljenja svoje težine. Dok god moram održavati ovu kilažu i vrijednosti, ipak sam manje zabrinuta za svoju budućnost. Nisam toliko u panici i strahu od svega što šećerna bolest nosi sa sobom i taj osjećaj mi je fantastičan!

Radim na tom da mi se novi oblik tijela sviđa – psihički i fizički se moram pomiriti s time. Planiram raditi na tehnikama opuštanja stresa koje ću riješiti provođenjem vremena u prirodi. Vidite, ipak se držim nekih novogodišnjih odluka!  

Nekoliko je skupina lijekova koji reguliraju razinu glukoze u krvi i drže dijabetes pod kontrolom.

Ovdje je prof.dr.sc.Renar govorila o lijekovima te se dotaknula metformina i njegove uloge u liječenju šećerne bolesti.    

 

(djevojka je zamolila da ne otkrijemo identitet)