Novi ste s dijabetesom tipa 1?

Ovaj tip šećerne bolesti razvija se češće u mlađoj dobi, prilično brzo i u kratkom vremenskom razdoblju.

Novi ste s dijabetesom tipa 1?

Razumijevanje dijabetesa započinje s nama

Bez obzira na to jeste li nedavno dobili dijagnozu dijabetesa tipa 1, ili se već dulje vrijeme nosite s njom odnosno imate člana u obitelji, prijatelja, poznanika - ovdje pružamo pomoć da bolje shvatite dijabetes!

Uspjeh u držanju dijabetesa tipa 1 pod kontrolom započinje pridržavanjem plana prehrane, planiranim i strukturiranim vježbanjem i redovitim uzimanjem lijekova.

 

Susrest ćete se s brojnim izazovima zbog toga je važno da znate da možete potražiti pomoć - od liječnika, obitelji, drugih ljudi koji žive s dijabetesom tipa 1. Vi odlučujete o promjenama i tempu vezanim uz životnih navika. 

Šećerna bolest ili dijabetes mellitus tipa 1 bolest je koja nastaje uništavanjem Langerhansovih otočića gušterače, što ima za posljedicu nedostatak inzulina te gubitak kontrole nad vrijednostima razine glukoze (šećera u krvi).  Rezultat ovoga jest potreba za dodatnom terapijom inzulinom koja se daje u obliku injekcija čime se imitira rad gušterače, odnosno uz pomoć inzulinske pumpe. 

Šećerna bolest odnosno dijabetes tipa 1 može se javiti u svakoj životnoj dobi, bez obzira na spol ili rasu.

obitelj_dt1

Nastanak dijabetesa tipa 1 najčešće je nagao i s prilično izraženim simptomima.

Dijagnoza se postavlja vrlo brzo, a prilikom samoga pregleda najčešće se utvrdi učestalo mokrenje, konstantna žeđ, umor i nedostatak energije, stalna glad, gubitak na tjelesnoj težini, smetnje vida (magljenje) te ponavljane infekcije. Ovi simptomi ukazuju na povišene vrijednosti razine šećera (glukoze) u krvi odnosno hiperglikemiju.

Dijabetesom se može upravljati te imati kvalitetan život!