Imunološki sustav

Autor: MF 18.05.2020.

Imunološki sustav

Imunološki sustav je prirodna obrana našeg tijela od infekcija. Čini ga mreža različitih stanica, tkiva i organa koji zajedno rade na prepoznavanju i uklanjanju potencijalno štetnih stranih tijela poput bakterija, virusa, parazita i gljivica koja bi mogla narušiti naše zdravlje.

Postoji nekoliko ključnih čimbenika koji pomažu u očuvanju zdravog i jakog imunološkog sustava. Neki od tih faktora su adekvatana količina noćnog odmora, redovita tjelesna aktivnost, dobra higijena,dobra regulacija stresa te zdrava prehrana.

Prva pomoć 

 • Proteini ili bjelančevine pomažu stvaranje antitijela i stanica imunološkog sustava, te imaju važnu ulogu u ozdravljenju i oporavku.
  Najbolji prehrambeni izvori bjelančevina su jaja, mlijeko, jogurt, riba, nemasno meso, piletina, puretina, grah, proizvodi od soje te orašasti plodovi i sjemenke.
 • Vitamin A pomaže u održavanju zdravlja kože, tkiva u ustima, želucu, crijevima, dišnom sustavu te pomaže u regulaciji imunološkog sustava.
  Najbolji prehrambeni izvori vitamina A su namirnice poput mrkve, slatkog krumpira (batata), brokule, špinata, bundeve, tikvica.
 • Vitamin D pomaže sudjeluje u regulaciji odgovora imunološkog sustava. Čak 15 minuta izlaganja dnevnoj svjetlosti je doboljno za sintezu dovoljne količine vitamina D preko kože. 
  Najbolji prehrambeni izvori vitamina D su mlijeko, žitarice, sok od naranče te masnija riba (losos, skuša, tuna).
 • Vitamin C je snažan antioksidans, koji pomaže u izgradnji zdrave kože koja predstavlja prepreku mikroorganizmima i pomaže u zaštiti stanica od oštećenja zahvaljujući tome što je antioksidans.
  Najbolji prehrambeni izvori vitamina C su agrumi (naranče, grejp, mandarine), jagode, papaja i paprika.
 • Vitamin E štiti imunološke stanice od oštećenja zahvaljujući njegovoj ulozi kao antioksidansa.  
  Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su bademi, suncokretove sjemenke, maslac od kikirikija, biljno ulje, špinat i brokula.
 • Cink podržava stvaranje novih imunoloških stanica, što doprinosi sposobnosti tijela da lakše zaliječi rane.
  Najbolji prehrambeni izvori cinka su nemasno meso (piletina, puretina), plodovi mora, mlijeko, cjelovite žitarice, sjemenke.

 

Što je uravnotežena prehrana?

Uravnotežena prehrana važan je dio održavanja dobrih navika imunološkog zdravlja. Pojedinci koji imaju loš unos hrane ili imaju kompromitirani imunološki sustav, možda će trebati dodatke prehrani kako bi zadovoljili svoje prehrambene potrebe. Neki dodaci prehrani mogu pružiti podršku imunološkog sustava, u slučaju neadekvatnog zadovoljenja prehrambenih potreba raznovrsnom i uravnoteženom prehranom.

Uzimanje dovoljno količine tekućine također je ključan dio održavanja dobrog zdravlja. Tekućine pomažu u regulaciji tjelesne temperature i pomažu tijelu u uklanjanju bakterija i drugih štetnih tvari. Elektroliti (minerali, pozitivno i negativno nabijeni ioni od esencijalne važnosti za pravilno funkcioniranje tijela) pomažu vašim stanicama da održavaju pravi balans tekućine za pravilnu hidraciju. Prirodni izvori elektrolita (natrija i kalija) su svježe voće i povrće .