Što jesti u vrijeme COVID-19?

Autor: SP 04.04.2020.

Suočeni sa slikama pretjerane kupovine na početku pandemije, postavlja se pitanje – što jesti?

Što jesti u vrijeme COVID-19?

Kada se počelo pričati o COVID-19, nekima je bilo potpuno svejedno te su nastavili sa svojim životnim obavezama i tempom, dok je drugi dio populacije krenuo u kupovinu namirnica za slučaj nestašice. Sami smo bili svjedoci kako su se najčešće kupovale namirnice koje „mogu dugo stajati“, a češće se radilo o namirnicama bogatim ugljikohidratima: tjestenini, riži, grahu, kvascu, pšenićnom brašnu, bijelom šećeru, konzervama, i tako dalje...

Što je s ljudima koji se hrane prema pravilima LCHF, bilo zbog dijabetesa ili nekog drugog stanja? Prije svega želimo istaknuti kako je potrebno ponašati se u skladu s preporukama Civilnoga stožera. Ovdje se ističu mjere socijalnog distanciranja, higijene ruku i izlazak u trgovine ako je to zaista nužno. Što se tiče skladištenja hrane imajte na umu kako nije potrebno kupovati veće količine hrane koju nikada niste jeli, ili vam ne odgovara samo kako biste se „na vrijeme“ opskrbili. Predlažemo kupovanje hrane koju uobičajeno konzumirate, koju volite i koja vašim vrijednostima šećera u krvi odgovaraju.

Koja je hrana najbolja za slučaj karantene – a za osobe s dijabetesom?

Razmislite o mliječnim proizvodima – jajima, jogurtu, svježem posnom siru, trajnom mlijeku. Predlažemo da prilikom kupovine ovih namirnica vodite računa o roku trajanja koji mora biti označen na poleđini svih omota, te da ne kupujete veće količine za koje postoji vjerojatnost da će se pokvariti. Razmislite o smrznutim namirnicama – smrznutom voću i povrću, mesu i ribi. 

Namirnice u skladu s LCHF prehranom

LCHF prehrana sugerira velik dio povrća s niskim udjelom ugljikohidrata, u što ubrajamo brokulu, špinat, tikvice, gljive, cvjetaču, blitvu, koraba, mrkva i slično. Dio ovih namirnica može se smrznuti i poslužiti u slučaju većih restrikcija. Veći dio mesa poput pilećeg, purećeg, odrezaka, kotleta, pljeskavica isto se da smrznuti. Osim ovih namirnica podsjećamo i na čitav niz drugih LCHF namirnica koje biste mogli skladištiti bez korištenja zamrzivača. Razmislite o kokosovom, bademovom, sezamovom brašnu, bulguru ili integralnoj riži, orašastim plodovima, maslinovom ili kokosovom ulju, svim drugim začinima i primjerice suhom mesu.

Usprkos svim ovim savjetima nadamo se da situacija s COVID-19 neće izmaknuti kontroli te da zalihe LCHF hrane ipak neće biti potrebne. I dalje savjetujemo uz općenite mjere Civilnog stožera, da redovito mjerite svoje vrijednosti šećera, pazite na prehranu te da pokušate raditi barem neke od kućnih vježbi o kojima smo govorili.