Vegetarijanstvo i veganstvo

Autor: Sandra Peternek 14.02.2020.

Vegetarijanstvo i veganstvo

Posljednjih godina, prehrana s većim udjelom biljne hrane se istražuje u kontekstu zdravstvenih prednosti te se debatira olakšava li gubitak tjelesne težine. Osim radi zdravstvenih prednosti, osobe se opredjeljuju na vegansku i vegetarijansku prehranu zbog etičkih i vjerskih razloga. 

Vegetarijanska prehrana je vrsta prehrane u kojoj se izbjegava sva vrsta mesa i mesnih prerađevina, perad i riba, no konzumiraju se mlijeko i mliječni proizvodi.
Veganska prehrana je vrsta prehrane u kojoj se izbjegavasva hrana životinjskog podrijetla. 

Što ako imam dijabetes?

Prehrambene smjernice za osobe s dijabetesom savjetuju povećanu konzumaciju voća i povrća. Dio kultura prakticira povremeno izbjegavanje hrane životinjskog podrijetla ili post u potpunosti. Dodatno, u posljednje vrijeme je poznat i trend bezmesnog ponedjeljka (eng. Meatless Monday)

Prehrana bogata namirnicama biljnog podrijetla može umanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ali i pozitivno utjecati na vrijednosti šećera te masnoća u krvi. Srećom, mi smo mediteranska zemlja pa imamo sve preduvjete za konumaciju mediteranske prehrane, jedne od modela prehrane koja se najčešće ističe zbog svojih zaštitnih utjecaja na zdravlje i prevenciju bolesti. 

Razmišljate li o vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani svakako se savjetujte s liječnikom oko doza jedinica inzulina, doza lijekova, mjerenja tlaka te mjerenja vrijednosti šećera u krvi. Za početak napravite plan prehrane, ali imajte na umu unos bjelančevina (proteina). Namirnice životinjskog podrijetla su bogate bjelančevinama, a njihovim izbjegavanjem otvara se pitanje nadomještavanja ovog makronutrijenta. One su neophodne za funkcioniranje cijelog organizma, ali i za optimalan metabolizam niza hranjivih tvari. 

Dodatno, imajte na umu kako se prženi krumpirići ili čips mogu svrstati u vegansku prehranu, no to ne znači da bi se trebali konzumirati svakodnevno budući da su bogati masnoćama.