Celijakija i dijabetes

Autor: IK 30.04.2020.

Celijakija i dijabetes

Posljednjih godina bilježi se trend eliminacije glutena i pšeničnih proizvoda iz prehrane. Dio populacije se tom trendu okreće zbog zdravstvenih razloga, a dio kako bi izgubili na tjelesnoj težini. No, koliko takvo ponašanje ima smisla?

Gluten

Gluten je bjelančevina u pšenici i nekim drugim žitaricama poput zobi i ječma. Zbog svojih rastezljivih svojstava postao je čest dodatak u industrijskoj proizvodnji različitih proizvoda. No, često nije jedini aditiv u industrijski prerađenim namirnicama, već one sadrže i velik broj drugih aditiva, ali i trans-masne kiseline. Gluten može izazvati alergiju i tjelesnu reakciju, no za većinu populacije je probavljiv. 

Gluten valja isključiti iz prehrane kada je dijagnostičkim postupcima utvrđena intolerancija na gluten, alergija na gluten ili celijakija.

Celijakija

Dijabetes i celijakija su autoimune bolesti sa sličnim mehanizmom u pozadini, zbog čega se kod nekih osoba mogu javiti oba stanja. Celijakija je multisistemska bolest koja se najčešće skriva iza drugih dijagnoza i teško ju je prepoznati ako niste upoznati s njom. Ova bolest često prolazi „ispod radara“ – bez tipičnih simptoma i klasične dijagnoze. 

Simptomi su različiti i razlikuju se od osobe do osobe. Kod mlađe djece, prvo se pojavljuju problemi s probavnim traktom kao što su nadutost, proljev, loše stanje i povraćanje. Nakon postavljene dijagnoze celijakije, prvi korak je promjena prehrambenih navika te isključivanje glutena iz prehrane. Naime, i namjanja količina glutena kod odobe s celijakijom može uzrokovati snažne simptome. Ako se na vrijeme prepozna i pravilno tretira, omogućuje kvalitetan i ispunjen život. 

Pomoć nutricionista

Za detaljne preporuke i savjete svakako se obratite nutricionistima. Osim što će vas poučiti koje namirnice biste trebali izbjegavati, dodatno će vam dati male trikove kako pripremati zdrave i ukusne obroke, baš kao da se ništa nije promijenilo.