Dopuštena pića

Autor: SP 11.02.2020.

Dopuštena pića

Jednako kao i kod hrane, sva pića mogu se konzumirati ali ako se držite ograničenja. Prvi se savjet odnosi na dovoljnu konzumaciju količinu tekućine tijekom dana, a to se prvenstveno odnosi na običnu negaziranu vodu. Osim obične vode, preporučuje se i prirodan čaj koji ne svakako nezaslađen.“ – savjet je dijabetološke sestre Stele Fruend.

Sokovi

Kod soka je vrlo važno da pažljivo čitate deklaraciju na proizvodu. Naljepnica na poleđini informirat će vas o nutritivnom sastavu pa možete provjeriti i udio ugljikohidrata, odnosno šećera. „Sok koji ima dodanog šećera ulavnom se ne preporučuje“, nastavlja sestra Stela Freund. Radi li se o kupovnom soku, na kojem je navedena tvrdnja kako se radi o 100% prirodnom soku, svejedno imajte na umu kako ima dodatnog šećera u vidu fruktoze. Ovakva vrsta cijeđenoga soka može biti zamjena za prirodno voće.

Smoothie napitci su dosta popularni, kao zdravija varijanta doručka ili međuobrok. Ipak, smoothie napitak može kriti neke zamke. Primjerice, ubacivanje više vrsta voća različitog glikemijskog indeksa (GI), mlijeka ili jogurta s većim udjelom mliječne masti, sušenog voća koje obično ima viši glikemijski indeks (GI) ili sjemenka i orašastih plodova, koje imaju veći udio masnih kiselina. Stoga pripazite pri pripremi napitka, odnosno u količini konzumacije. „Naravno da se može napraviti ovakav smoothie kojega možete podijeliti u nekoliko jednakih bočica, ostaviti u hladnjaku i onda ih višekratno konzumirati“, objašnjava sestra Stela Freund.

Alkohol

Jedno od najpopularnijih alkoholnih pića je pivo. Ono ima u sebi određen udio alkohola, ali isto tako i veliku količinu uhljikohidrata. Ova vrsta pića zbog svog sastava svakako utječe na povećanje razine šećera u krvi. „Vrlo je opasno konzumirati veće količine alkohola uz inzulin jer je veća mogućnost od razvoja hipoglikemije. Podsjetimo, zbog hipoglikemije se može izgubiti i svijest.“, zaključak je setsre Stele Freund.

Kava

Kava se u našem društvu pije svakodnevno, i to nekoliko puta tijekom dana. Što se tiče količine ili vrste kave koja je dopuštena dijabetičarima, preporuku možemo sažeti u jednu rečenicu: Bitno je ne pretjerivati u količinama kave.Čak i dvije šalice kave dnevno su u redu, no bez šećera i/ili s minimalno mlijeka.