Zašto naranča nije uvijek samo naranča?

Autor: Sandra Peternek 15.01.2020.

Tijekom zimskih mjeseci na meniju se često nađu agrumi, bilo u slatkim ili slanim jelima. Naranča je drevno voće često zastupljeno na našem podneblju.

Zašto naranča nije uvijek samo naranča?

Izbor svježeg voća i povrća tijekom zime prilično je ograničen, stoga agrumi uvijek mogu biti pravi izbor za osobe s dijabetesom. 

Nekoliko je sorti naranči danas dostupno na našem podneblju. Postoje tzv. navel naranče koje se uglavnom konzumiraju za jelo budući da se lako gule, a često nemaju koštice u sebi. Smatra se da je ova sorta naranči došla čak iz daleke Kine te da je tamo bila najprodavanije voće.

Specifično za ovu sorti naranči je da se njezin okus mijenja nakon gotovo 30 minuta, tako iz slatkastog postaje gorko-kiseo.

Zašto naranča nije uvijek samo naranča?

Iako je na našem podneblju najpopularnije naranče konzumirati u prirodnom obliku, dosta su popularni domaći džemovi i marmelade  koje se dobivaju kuhanjem naranči.

U slanim jelima naranče možemo pronaći kao svojevrsno osvježenje jelu, a često se poslužuju filetirane odnosno očišćene od bijelog dijela.

U Dalmaciji su tradicionalno popularni arancini koji se dobivaju guljenjem kore naranče, zatim sušenjem iste. Ovakva sušena korica naranči može biti dekoracija jelima i desertima ali i začin u pićima (pogotovo zimi kada je učestalija konzumacija kuhanog vina). 

dijabetes.net_naranca_dijabetičar_šećer

Idu li zajedno naranče i dijabetes?

S obzirom na to da naranče pripadaju skupini voća s niskim glikemijskim indeksom (42), konzumacija se preporuča ali uz ograničenje na maksimalno jedne dnevno. Osim bogatstva vitaminom C, i kalijem, bitno je istaknuti bogatstvo vlaknima. 

Voćni sok dobiven od jedne veće naranče bogat je važnim hranjivim sastojcima.  Cijeđeni sok koji ima otprilike 2.5 dcl ima otprilike 110 kcal, 2g proteina, 26 g ugljikohidrata.

Provedena je studija koja je obuhvatila gotovo 200 000 ljudi koji su svakodnevno konzumirali svježi sok od cijeđene naranče. Zdrsvstveni benefit pokazao se jer je ova populacija imala 12% niži rizik za razvoj bubrežnih bolesti odnosno kamenaca.