Najbolje voće za osobe s dijabetesom?

Autor: Sandra Peternek 06.05.2019.

Najbolje voće za osobe s dijabetesom?

Koje je najbolje voće s obzirom na razinu šećera u krvi?

Većina voća u sebi sadrži fruktozu odnosno šećer. Trebaju li oboljeli od dijabetesa voće jesti u minimalnim količinama ili je ono ipak dozvoljeno? 

Voće zbog svog šećera ima utjecaja na razinu šećera u krvi, međutim postoji li razlika između svježeg i smrznutog voća? U trgovinama nailazimo na konzervirano voće u limenkama poput kompota koje je dostupno tijekom cijele godine, koliko je ono zapravo zdravo? Prerađeno voće uključuje suho voće i voćne sokove koji mogu dovesti do visoke razine šećera u krvi, pri čemu ono nije nutritivno bogato.

Na stranicama Nacionalnog instituta za dijabetes, probavu i bubrežne bolesti stoji preporuka namijenjena osobama s dijabetesom. Naime, radi se o tome da je preporučljivo izbjegavati voćne sokove (popularne smoothie), suho voće kao i konzervirano voće u obliku kompota. Što je GI? GI je naziv za glikemijski indeks, odnosno oznaka hrane u obliku brojeva (od 1 do 100) te ga sadrži svaka namirnica.

Naime, što je broj veći to znači da hrana brže utječe na podizanje razine šećera u krvi. Najveće glikemijske indekse imaju škrobne namirnice, to je u prvom redu sve što sadrži brašno, krumpir, tijesto, žitarice. Odjel za poljoprivredu na svojim web stranicama ima točan popis namirnica s pripadajućim glikemijskim indeksom, provjerite.

S obzirom na naše podneblje

Namirnice koje su nama dostupne, a imaju glikemijski indeks do 55 su jabuke, avokado, banane, bobičasto voće, trešnje, višnje, grejp, grožđe, kivi, nektarine, naranče, breskve, kruške, šljive i jagode.

Namirnice s većim glikemijskim indeksom, od 55 pa do 70 su dinja, datulja, smokva, ananas, papaja.

Dobre vijesti

Utjecaj voća na zdravlje osoba s dijabetesom je pozitivan! Važno je poznavati određeno voće koje ima veći glikemijski indeks (mango, ananas, smokva) kako biste ga zaista tek povremeno konzumirali. Voće može biti izvrsna zamjena za slatkiše i slične namirnice koje nemaju apsolutno nikakve hranjive vrijednosti.

Birajte manje porcije voćki, ovisno o razinu šećera u krvi toga dana. Posebno oprezni budite s cijeđenim voćnim sokovima kao i smoothie jer takvi napitci sadrže veću količinu šećera. Konzumacija svježeg voća ima više dobrobiti nego ispijanje voćnog soka jer sokovi samo prođu kroz želudac u crijeva brže nego kruta hrana.

Najniži udio ugljikohidrata

Masline – 6 grama
Jagode - 8 grama
Lubenica - 8 grama
Dinja - 8 grama
Avokado - 9 grama
Limun - 11 grama
Kupine - 10 grama
Breskva - 10 grama
Limeta - 11 grama

Jeste li znali da sušeno voće ima veći broj ugljikohidrata s obzirom na svježe voće?

Voće je važan dio prehrane kod oboljelih od dijabetesa, stoga preporučamo konzumaciju sezonskog voća – ali ograničeno!