Utjecaj umjetnih sladila

Autor: Sandra Peternek 17.03.2019.

Utjecaj umjetnih sladila

Sve se više diže svijest o lošem utjecaju tri bijele stvari - brašno, sol i šećer u prehrani.

U skladu s time traži se zamjena za šećer te raste potreba za umjetnim sladilima koji su u središtu rasprava. Kako utječu na zdravlje oboljelih od dijabetesa?

Iako se radi na traženju idealne zamjene za bijeli šećer, koja će okusom biti što bliža, još uvijek niti jedan zaslađivač ne izaziva takav osjet slatkoće. Kada govorimo o vrstama umjetnih zaslađivača, više manje oni imaju jednak utjecaj te se mogu normalno i ograničeno koristiti!

Prije svega, testirajte razinu šećera u krvi i provjeravajte kako se ona mijenja ovisno o vrstama zaslađivača. Na deklaracijama zaslađivači najčešće imaju napisanu nižu kalorijsku vrijednost od bijelog šećera, ali se isto tako smatraju i nutritivno vrednijima. Iako korištenje zaslađivača potiče na potpunu zamjenu za bijeli šećer, oni ne unose nikakve pozitivne promjene navika niti utječu na smanjen unos hrane, ili zamjenu obroka.

Nedavno je provedeno istraživanje kojim se željela rasvijetliti njihova korist odnosno šteta

Neupitno je da svi volimo uživati u zaslađenim jelima i pićima, jednako kao i gorkim ili kiselim okusima kojima se okus "popravlja" dodajući šećer. U zadnjih nekoliko godina  prehrambena industrija se okreće zdravijim varijantama hrane i pića pa se na deklaracijama nalazi više natpisa „manje soli“, „bez šećera“, „nula kalorija“, "light".

Iako su umjetni zaslađivači sve dostupniji još se uvijek raspravlja i provode istraživanja o njihovoj ulozi u prehrani. Oprečni su rezultati istraživanja umjetnim zaslađivača jer se povezuju s pozitivnim učinkom na organizam (pomažu gubitku kilograma), odnosno negativnom (utječu na pretilost i metabolički poremećaj). Kako bi se dobila jasnija slika, pokrenuto je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u The BJM.

U fokusu su sladoledi bez šećera

Obuhvaćeno je 56 znanstvenih radova čime je ovo bilo najobuhvatnije istraživanje do sada vezano uz zaslađivače. Uključeni su odrasli kao i djeca, a uspoređivali su se umjetni zaslađivači i oni standardni. Ispitivao se utjecaj umjetnih zaslađivača na oralno zdravlje, kardiovaskularne bolesti i bubrežne bolesti, povišenu razinu šećera u krvi, ponašanje i raspoloženje kao i tjelesnu težinu (BMI).

Autori nisu utvrdili značajnije razlike između ljudi koji su konzumirali umjetna sladila i onih koji nisu.

Za većinu ishoda, smatra se da ne postoji statistički ili klinički značajna razlika između unosa umjetnih zaslađivača u odnosu na one koji to nisu konzumirali.“

Neuvjerljivi su dokazi da se umanjila tjelesna težina i razina šećera u krvi u onih koji su konzumirali umjetna sladila. Međutim, kada se istraživanje fokusira na pretile i prekomjerno teške ljude, ne postoje dokazi o koristi umjetnih zaslađivača. Istraživanje su zaključili da je potrebno više vremena kako bi se procijenili učinci umjetnih zaslađivača.

Idealno sladilo ne postoji, ključ je u umjerenom korištenju.

Danas se sve više preporučuju sladila poput stevije, agavinog sirupa ili javorovog sirupa.

Zapamtite, umjetna sladila nisu štapić za mršavljenje niti će pomoći pri regulaciji glikemija.

Za to je potrebno mijenjanje životnih navika!