Utječu li emocije na razinu šećera u krvi?

Autor: Sandra Peternek 11.04.2019.

Utječu li emocije na razinu šećera u krvi?

Sjećate li se trenutka kada su Vam dijagnosticirali dijabetes?

Kako ste se nosili s emocijama ljutnje i frustracije? Utječu li emocije na vrijednosti šećera u krvi?

Najčešće emocije koje se javljaju netom nakon dijagnosticiranja šećerne bolesti uglavnom su bijes, ljutnja, frustracija, strah, osjećaj krivnje i srama što ste baš vi oboljeli. Oboljelima kojima je ovo stanje tek dijagnosticirano prolaze kroz razne faze počevši od bijesa, ljutnje, tuge pa sve do prihvaćanja svoga stanja, stoga je poželjan odnos u kojemu se mogu podijeliti osjećaji i razmišljanja s obitelji.

Ne znam ništa o šećernoj bolesti, odjednom trebam naučiti sve i paralelno nastaviti sa svakodnevnim obavezama. Do sada sam upoznala priličan broj liječnika, dijabetologa, medicinskih sestara, ljudi s dijabetesom. Stres itekako utječe na vrijednosti šećera u krvi.

Osim stresa na razinu šećera u krvi utječu i česte promjene raspoloženja, mentalna stabilnost i hormoni. Česti su simptomi umor, psihička nestabilnost, češće mokrenje, dehidracija i nesanica, a teži se slučajevi manifestiraju čak i do kome.

Dug i kvalitetan život s dijabetesom?

Kako se brinuti o mentalnom zdravlju, održavati njegovu kvalitetu s obzirom na česte promjene raspoloženja? Emocije poput stresa, tuge, ljutnje ili straha utječu na neregulirane glikemije koje je toliko teško dovesti u red. Ponekad čak treba i nekoliko dana da se one stabiliziraju.

U skladu s time, neovisno radi li se o emocijama poput sreće, tuge, umora ili bijesa utječu na povećanje ili smanjenje razine šećera u krvi.

Emocije

Dijabetes i bijes – ljutnja je destruktivna emocija

Dijabetes i tjeskoba – tjeskoba je stanje koje se temelji na strahu

Dijabetes i osjećaj krivnje – utječe negativno na zdravlje jer vodi samookrivljavanju

Dijabetes i depresija – koliko su povezane emocije?

Dijabetes i zanemarivanje – izbjegavanje i zanemarivanje redovitog kontroliranja

Dijabetes i stres – dokazan je utjecaj na razinu šećera u krvi

Dijabetes i umor – jedan od najčešćih simptoma  

Međutim, depresivno stanje se uglavnom rezultira kao nemaran odnos prema redovitom mjerenju razine šećera u krvi.

Ljutnja, osjećaj nezadovoljstva, mržnja su osjećaji povezani sa stresom što utječe na povišenu razinu šećera u krvi, ali i veći broj otkucaja srca i povišen krvni tlak. Budući da se teško prihvaćaju promjene, tako se teško prihvaća novonastala bolest – dijabetes, tako se lako razvija bijes koji općenito loše utječe na stanje organizma.

Anksiozni poremećaj straha, osjećaj straha i krivnje zbog novonastale situacije imaju negativan utjecaj na zdravlje pa tako i dijabetes. Liječnici vode borbe s pacijentima koji su usvojili loše navike i rutinu te ih je izuzetno teško mijenjati, međutim valja ustrajati da se što više navika izmjeni i to što brže.

Upravo te navike uključuju redovito provjeravanje razine šećera u krvi, razgovor s liječnikom, veća briga o prehrani kao i o tjelovježbi.  

 

Izvor:

 https://bit.ly/2WORedA