Tajna veza stresa i povišenog šećera u krvi?

Autor: Sandra Peternek 21.04.2020.

Bilo da je riječ o stresu kojeg proživljavate, prehlađeni ste ili imate virusnu upalu - sve se odražava na vrijednosti šećera?

Tajna veza stresa i povišenog šećera u krvi?

Stres ili prehlada odnosno druga stanja nastaju kao odgovor kada nešto napada vaše tijelo. Obično takva stanja imaju utjecaj na povišenu razinu šećera u krvi.

Na ova pitanja odgovara Vilma Kolarić, glavna sestra Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac". Život s dijabetesom prilično je izazovan. Ima boljih i lošijih dana, kao i u svemu međutim kada se zaredaju loši dani to se odražava na psihičkom zdravlju. Kako si olakšati život s dijabetesom kako ne bi došlo do tzv. burnout sindroma?     

Izvor stresa može biti fizički, poput ozljeda ili bolesti, mentalni poput bračnih problema, problema u poslu, problema sa zdravljem ili financijski problemi. Kada dođe do stresnog perioda, prehlade, gripe ili sličnih stanja tijelo se priprema da poduzme nešto protiv toga.

Tada se obično aktiviraju dodatni hormoni koji utječu na to da pohranjena energija – glukoza i masti – budu na raspolaganju stanicama koje bježe od opasnosti. Kako spriječiti, prepoznati i liječiti ova stanja?