Što stvarno radi "fenomen zore"?

Autor: Sandra Peternek 12.09.2019.

Što stvarno radi "fenomen zore"?

Jeste li se ikad susreli s visokim jutarnjim glikemijama, i kako god ih nastojali spustiti nije išlo?

Zašto se ovaj problem zove fenomenom zore? Ako ovo stanje niste doživjeli, budite sretni! Kako točno izgleda fenomen zore?

Ujutro nakon buđenja, natašte, razina šećera u krvi prilično je visoka.

U tom trenutku ste zbunjeni i ništa nije jasno! Zašto? Kako?

Sam naziv sindrom zore polazi od toga da je u vrijeme zore (otprilike 4 do 8 sati ujutro) razina šećera u krvi povišena. Točan uzrok fenomena zore nije poznat. Međutim hormoni poput adrenalina, kortizola, glukagona i hormona rasta smatraju "glavnim krivcima".

Osobe s čestim hiperglikemijama, imaju  više šanse za fenomenom zore. Sindrom zore češće se pojavljuje kod osoba s preddijabetesom i dijabetesom tipa 2 koje su otporne na inzulin. Međutim, fenomen zore ne događa se samo kod oboljelih od dijabetesa. Uz neprekidan, kvalitetan san od 8 sati tijekom noći pri čemu se držite preporuke da odlazak na spavanje bude prije ponoći.

U prehrani držite ugljikohidrate pod kontrolom i regulirajte glikemije da nisu povišene prije dolaska na spavanje. Večeru i grickalice jedite 4 sata prije spavanja, pri čemu bi zadnji obrok trebao imati manju količinu ugljikohidrata. Ipak, uočite li da su glikemije visoke razmislite o laganoj šetnja od sat vremena. Budući da su tijekom fenomena zore jutarnje glikemije povišene, razmislite o doručku s manje ugljikohidrata i ne čekajte predugo za doručak.

Razmislite o svojim navikama spavanja i nesanici jednako kao i stresu koji Vas prati tijekom dana. pokušajte utjecati na ove probleme! 

Budite svjesni da sve jutarnje visoke razine šećera u krvi nisu povezane s fenomenom zore. Povišene hiperglikemije mogu se ujutro pojaviti ako ste večerali slatke namirnice ili bogate ugljikohidratima, ako niste uzeli lijekove  ili nedovoljno inzulina. Da biste mogli spriječiti posljedice fenomena zore, budite se tijekom noći i testirajte razinu šećera u krvi.