Što stvarno radi "fenomen zore"?

Autor: Sandra Peternek 05.04.2020.

Primijetili ste visoke jutarnje glikemije, iako su prije spavanja i oko 2-3 ujutro bile u normalnim granicama?

Što stvarno radi "fenomen zore"?

Zbog čega se za natašte visoke jutarnje vrijednosti šećera u krvi govori o tzv. "fenomenu zore"?
Što uopće znači "fenomen zore" i je ti to stanje opasno - postoji li mogućnost izuzetno visokih hiperglikemija? Treba li u tom slučaju korigirati večernju dozu dugodjelujućeg inzulina - kako bi se spriječio "fenomen zore"?

Ako nikada niste doživjeli ovo stanje - budite sretni!

Tijekom sna - najčešće između 3 i 7 sati ujutro - tijelo luči hormone kako bi imalo dovoljno energije nakon buđenja. Naravno, lučenje hormona u tijelu događa se individualno a visoke vrijednosti jutarnjeg šećera mogu biti uzrokovane i nedovoljnom količinom inzulina, zaboravljanjem uzimanja lijekova ili prevelikom količinom ugljikohidrata prije spavanja.

"Fenomen zore" svakako može predstavljati ne samo zdravstveni problem nego može utjecati i na psihičke poteškoće. Vjerujemo kako se svi više-manje trude održavati svoje vrijednosti razine šećera u krvi pod kontrolom, tako da jutarnje buđenje usprkos svim naporima mogu uzrokovati dodatan stres i nezadovoljstvo.

Primijetite li povišene vrijednosti šećera ujutro (natašte) razmislite radi li se o "fenomenu zore"

Razgovarajte sa svojim liječnikom obiteljske medicine ili sa svojim dijabetologom o rješenju ovoga problema - je li promjena inzulina pravi izbor? Možda je moguće drugačije podesiti inzulinsku pumpu ili senzora kako bi na vrijeme upozorili na "fenomen zore". Jednako tako savjetujemo da nakon korigiranja jutarnjih glikemija pripazite na moguće i opasne hipoglikemije.

Savjeti za što manje "fenomena zore"

U prehrani držite unos ugljikohidrata pod kontrolom i pratite vrijednosti glikemija da nisu povišene prije dolaska na spavanje.
Večeru i grickalice jedite 4 sata prije spavanja, pri čemu bi zadnji obrok trebao imati manju količinu ugljikohidrata. Ipak, uočite li da su vrijednosti šećera u krvi visoke i to prije spavanja, razmislite o laganom razgibavanju i unosu obične vode.

Budući da su tijekom "fenomena zore" jutarnje vrijednosti glikemija povišene, razmislite o doručku s manje ugljikohidrata i ne čekajte predugo za doručak.

Pokušajte utjecati na svoje navike spavanja i kvalitetnom snu!

Primijetite li kroz neko dulje vrijeme, ili se češće pojavljuje visok šećer u krvi natašte, ili primijetite znakove poput znojenja, intenzivne gladi ujutro, drhtanja, tjeskobe ili neobične promjene raspoloženja - svakako se konzultirajte s liječnikom!