Dijabetes i depresija, postoji li poveznica?

Autor: Sandra 29.07.2019.

Dijabetes i depresija, postoji li poveznica?

 

Razumljivo je da svaka osoba s dijabetesom povremeno može osjetiti simptome depresije, a iako je ovo globalni fenomen - o tome se ne priča previše. Koliko su dijabetesom uzrokovani psihički problemi?

Ako se na vrijeme dijagnosticira depresija ili drugi mentalni poremećaj, možemo postići bolju kvalitetu života, poboljšano upravljanje dijabetesom pa čak i bolje ishode liječenja.

Međutim, koliko Vas često pitaju o simptomima depresije?

Ako Vas se ne pita, ne može Vam se niti pomoći. Odnos dijabetesa tipa 1 ili tipa 2 s depresijom još uvijek nije potpuno razumljiv. Uobičajeni simptomi depresije uključuju ne pronalazak užitka u aktivnostima kojima ste se veselili, uglavnom patite od nesanice ili previše spavate, gubitak apetita ili suprotno – poremećaj prejedanja, nemogućnost koncentracije, nervozni ste periodično ili cijele dane, osjećate se izolirano i usamljeno, jutarnji osjećaj tuge, suicidalne misli ili škodite sebi.

Loše kontroliranje dijabetesa može potaknuti simptome slične depresiji, primjerice pojačan osjećaj anksioznosti, nemira, manjka energije. Zbog svih negativnih utjecaja na zdravlje, dolazi do porasta komplikacija pa se ova stanja trebaju znati prepoznati i liječiti istodobno. Međutim, neprestano kontroliranje dijabetesa prilično je stresno i naporno, pa i ono može dovesti do problema s mentalnim zdravljem.

Dijabetes može uzrokovati komplikacije i zdravstvene probleme koji pogoršavaju simptome depresije. Depresija može dovesti do loših odluka o načinu života, zanemarivanje zdrave prehrane i uvrštavanje nezdrave, manje tjelovježbe, pušenje i debljanje. Depresija svakako utječe na sposobnost obavljanja zadataka, komunikacije i razmišljanja. Ovo stanje ometa sposobnost uspješnog liječenja dijabetesa.

Kako naučiti upravljati?

Praćenjem dijabetesa usredotočit ćete se na svoja ponašanja, na svoj metabolizam, pojačati tjelovježbu, paziti na prehranu i upravljati tjelesnom težinom. Takvo ponašanje pomaže razvoju samog osjećaja da radite za svoju dobrobit i kvalitetniji život. Psihoterapija je također jedan od fantastičnih primjera kako možete razgovorom sa stručnjakom utjecati na depresiju, što će u konačnici utjecati i na bolje upravljanje dijabetesom.

Lijekovi i promjena stila života, segment su koji se ne treba zanemariti. Promjena načina života odnosi se i na promjene vezane uz fizičku aktivnost koja ima utjecaj na poboljšanje oba stanja. Okružite se obitelji i prijateljima jer je dokazano da komunikacija poboljšava simptome depresije.

Pripazite na znakove i simptome poput gubitka interesa u normalnim aktivnostima, osjećaj tuge i beznadnosti kao i neobjašnjive fizičke bolove u leđima ili glavobolju. Mislite li da ste depresivni potražite pomoć liječnika. Za zdravo društvo važno je spriječiti, prepoznati i liječiti zdravstvene probleme.

Procjenjuje se da je kod osoba s dijabetesom depresija nedovoljno dijagnosticirana, a važno je podizati svijest o ovoj kombinaciji.    

 

Izvor:

https://bit.ly/32OrBKc