Utječe li dijabetes na mentalno zdravlje?

Autor: Sandra Peternek 08.08.2020.

Utječe li dijabetes na mentalno zdravlje?

Mogu li imati dug i kvalitetan život s dijabetesom?

Kako se brinuti o mentalnom zdravlju, održavati njegovu kvalitetu s obzirom na česte promjene raspoloženja? Emocije poput stresa, tuge, ljutnje ili straha utječu na neregulirane glikemije koje je toliko teško dovesti u red.

Ponekad čak treba i nekoliko dana da se one stabiliziraju. Šećerna bolest zahtijeva angažman i doživotnu kontrolu nad glikemijama, redovito uzimanje terapije ili inzulina, promjenu prehrane kao i uključivanje fizičke aktivnosti u svakodnevicu. Održavanje motivacije često može biti problematično i teško jer se lako izgubi fokus. S dijabetesom se čini gotovo nemogućim ili ipak nije toliko teško?

Prvi susret s dijabetesom

Najčešće emocije s kojima se susrećete su tuga, ljutnja, postavljanje pitanja „Zašto baš ja“, negiranje dijagnoze, osjećaj straha i poricanje  bolesti itd. S vremenskim odmakom nakon postavljene dijagnoze vjerujemo da je postalo nešto jednostavnije nositi se s ovom bolešću. Šećerna bolest zahtijeva puno truda i napora svake oboljele osobe, a da ne spominjemo živciranje, stres pa i depresiju koja proizlazi iz borbe.

Što je s obitelji, s prijateljima, kolegama na poslu ili u školi? Koliko oni mogu pomoći i biti naša "sigurna luka" kada smo pod utjecajem emocija? Iskustvo mi kaže, okružite se pozitivnim osobama kojima ćete moći reći nešto više o problemima s kojima se susrećete.

Sindrom sagorijevanja (burn out)

Sindrom sagorijevanja najčešće se javlja nakon duljeg vremena što razine šećera u krvi nisu pod kontrolom, a istovremeno se upliće okolina sa svojim pitanjima i savjetima. Jeste li se ikada susreli s frustracijom ili velikim pritiskom jer okolina konstantno očekuje nešto od vas?

Dovodi li vas takav pritisak do osjećaja iscrpljenosti, ispraznosti pa čak i usamljenosti?

Depresija i dijabetes se često dovode u vezu. Razlog povezanosti možda leži u tome što šećerna bolest ometa svakodnevni život i rad. Prihvatite li na vrijeme dijagnozu šećerne bolesti, osvijestite li da je potrebno uvrstiti više fizičke aktivnosti, orijentirate li se ka zdravijoj prehrani tu brigu o sebi pretvorit ćete u naviku.

Ipak, mislite li da ne možete samostalno funkcionirati te da loše kontrolirate svoje mentalno stanje svakako se javite obiteljskom liječniku za savjet. Dobro kontrolirana razina šećera u krvi, odnosno dobro kontrolirana šećerna bolest vodi do još boljeg mentalnog zdravlja.