Kako spustiti hiperglikemiju?

Autor: Sandra Peternek 13.09.2019.

Kako spustiti hiperglikemiju?

Što kada brojevi na glukometru ukazuju na hiperglikemiju?

Je li moguće brzo spuštanje visoke razine šećera u krvi ili je to opasno?

Hiperglikemija, odnosno visoka razina šećera u krvi, morala bi se polagano i oprezno spuštati jer je opasno brzo djelovanje. Postoje jednostavni načini kako se može utjecati na spuštanje visoke razine šećera, više manje svima su dostupni i prilagodljivi. Trebamo li se uopće brinuti oko povišene razine šećera u krvi?

Uz redovito vježbanje visoka razina šećera u krvi brzo se spušta. Naime, mišići koriste glukozu za energiju i normalno funkcioniranje dok se mišići aktiviraju. Redovita vježba može uključiti dizanje utega, brzo hodanje, umjereno ili lagano trčanje, vožnju biciklom, ples, planinarenje, plivanje itd.

Bilo koji oblik vježbanja, razgibavanja i istezanja je dobar - a naročito je dobro ako se radi o strukturiranom treningu. Povećanje brzine otkucaja srca u 15 minuta može utjecati na smanjenje razine šećera u krvi. Nakon 15 minuta, svakako provjerite razinu šećera u krvi. Tijelo troši gorivo, a vježbanjem će šećer padati. Bitno je odabrati vrstu aktivnosti koja će Vam biti ugodna.

Prehrana i ugljikohidrati, odnosno brojanje istih, može dovesti visoku razinu šećera u krvi u red. Danas je popularan LCHF način prehrane, uz manje ugljikohidrata i više masti, jer pomaže u dugoročnoj kontroli šećera u krvi.

Znate li za vlakna?

Vlakna su izvrstan odabit jer usporavaju probavu ugljikohidrata te "ne dozvoljavaju" velik i brz skok na visoku razinu šećera u krvi. Vlakna iz lisnatog zelenog povrća koja ne povećavaju razinu šećera u krvi, a mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2.  Jedite hranu bogatu magnezijem i kromom, žumanjci, proizvodi cjelovitog zrna, kava, orasi, grah, brokula i meso, tamna čokolada, banana, avokado, riba.

Voda. Pijte puno vode koja će biti uzrok češćeg mokrenja i sprečavanja dehidracije. Voda blagotvorno utječe na krv i snižava razinu šećera u krvi. Ne preporučuje se osobama koje imaju probleme s bubrezima ili srčanim problemima. Dakle, govorimo o vodi a ne o zaslađenim voćnim ili gaziranim sokovima! Odabir hrane s obzirom na glikemijski indeks jer se onda razina šećera u krvi dulje drži pod kontrolom. Namirnice uključuju plodove mora, jaja, zob, bijelo meso, ribu, grah i leću, mahune...

Što je sa svakidašnjim stresom koji itekako utječe na razinu šećera u krvi? Dobar i kvalitetan san od najmanje 6 sati dnevno potreban je za održavanje dobrog zdravlja.

Ne postoji čarobna namirnica ili čarobni štapić kojim se može smanjiti razina šećera u krvi.

Motivacijske poruke mogu utjecati na bolju kontrolu razine šećera u krvi i nezaobilazna tjelovježba!