Trebam li se brinuti oko povišenog šećera u krvi?

Autor: Sandra Peternek 20.03.2019.

Trebam li se brinuti oko povišenog šećera u krvi?

Povišena razina šećera u krvi, odnosno hiperglikemija, prilično je ozbiljno stanje jer u kratkom periodu dovodi do razvoja komplikacija.

Za razliku od hipoglikemije, hiperglikemija je stanje kada su vrijednosti razine šećera u krvi povišene.  Simptomi hiperglikemije obično se razvijaju polagano i to kroz dulje vremensko razdoblje. O klasičnim znakovima hiperglikemije već smo pisali. 

Što se događa u tijelu?

Simptomi hiperglikemije često nisu dovoljno "vidljivi" da se na vrijeme primijete. Zbog toga se ona ne dijagnosticira odmah na vrijeme. Što prije uočite ovo stanje i znate što poduzeti kada su vrijednosti šećera povišene, kontrola dijabetesa bit će bolja.

Gušterača proizvodi inzulin koji je potreban kako bi tijelo normalno funkcioniralo. Opasno povišene vrijednosti razine šećera u krvi  ozbiljno je stanje zbog brzog razvoja komplikacija. Ako se visoka razina šećera ne dovodi u red morate znati da će u slučaju razvoja ovih komplikacija, biti potrebna brza medicinska skrb.

Jedna od kratkoročnih komplikacija jest razvoj ketoacidoze najčešće kod osoba s dijabetesom tipa 1. Prilično opasno stanje jer stanice (zbog nedostatka glukoze) koriste ketone kao izvor energije. Na koncu ketoacidoza može dovesti do dijabetičke kome ili smrti. Zapamtite da su obilježja ketoacidoze povišena razina ketona, kratkoća daha koji ima miris po voću i suhoća u ustima.

Druga komplikacija je i hiperosmolarni tlak (HHNS) koji se pojavljuje kod osoba sa dijabetesom tipa 2 i to češće kod starije životne dobi, u vrijeme prehlada kada je povišena tjelesna temperatura. Osim povišene razine šećera u krvi, povišena je i temperatura, osjećaj suhoće u ustima, pospanost i zamagljenje vida.

Savjet se odnosi na...     

Povišena razina šećera u krvi treba Vas brinuti jer ona sa sobom nosi niz posljedica. Uz redovito uzimanje lijekova, vježbanje i pažljiviju prehranu možete utjecati na to da su glikemije unutar normalnog raspona. S povišenim šećerima u krvi imate više šanse od oštećenja očiju, srčanog udara, oštećenja bubrega, oštećenja živaca i još mnogo drugih problema.

Shvatite da su simptomi hiperglikemije jednako opasni kao i hipoglikemije.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o ciljnim rasponima šećera kako biste se znali pridržavati vrijednosti uz što manje odstupanja!