Kako stres utječe na razinu šećera u krvi?

Autor: Sandra Peternek 09.10.2019.

Kako stres utječe na razinu šećera u krvi?

Stres nastaje kao odgovor kada nešto napada vaše tijelo, a itekako ima utjecaj na razinu šećera u krvi.

Na koji način se boriti protiv toga?

Izvor stresa može biti fizički, poput ozljeda ili bolesti, mentalni poput bračnih problema, problema u poslu, problema sa zdravljem ili financijski problemi. Kada dođe do stresa, tijelo se priprema da poduzme nešto protiv toga. Tada se obično aktiviraju dodatni hormoni koji utječu na to da pohranjena energija – glukoza i masti – budu na raspolaganju stanicama koje bježe od opasnosti.

Borba

Kod osoba s dijabetesom ta je borba nešto drugačija, odgovor na stres ne radi toliko dobro. Inzulin ne može dostaviti dodatnu energiju u stanice. stres je dugoročna prijetnja s kojima smo suočeni. Primjerice, ako ste nedavno bili na operaciji oporavak može potrajati do nekoliko mjeseci. Rezultat toga je dugoročni stres  koji može uzrokovati dugoročno visoku razinu glukoze u krvi. Sve ovo utječe i na  "diabetes burnt out". Vaš um ponekad na nekakav bezazlen događaj reagira kao na stvarnu prijetnju.

Baš kao i fizički stres, psihički stres može biti kratkoročan, od testa u školi do gužvi u prometu itd. Kod osoba s dijabetesom, stres može utjecati na mijenjanje vrijednosti šećera u krvi Ljudi koji su pod stresom možda neće voditi brigu o sebi i svome zdravlju. Tada je veća mogućnost da pitju više alkohola ili vježbaju manje. U ovakvim situacijama nemojte zaboraviti mjeriti razinu šećera u krvi.

U kojoj mjeri

Prije nego mjerite razinu šćera u krvi, na papir samostalno ocijenite na ljestvici od 1 do 10 pod kolikim ste stresom. Nakon toga izmjerite razinu šećera u krvi i napišite pored razine stresa pod kojim ste. Pričekajte dvadesetak dana, ali redovito pored brojeva razine šećera u krvi zapišite pod kojom ste razinom stresa.

Nakon toga vremena vidjet ćete mijenjaju li se brojevi, pronađite uzorak. Kako bi Vam bilo lakše sve ovo dočarati, nacrtajte graf kojim biste mogli bolje vidjeti trendove. Povežite, da li se visoka razina stresa pojavljuje u skladu s visokom razinom šećera i niska razina stresa s niskom razinom šećera. Ako je tako, stres itekako utječe na kontrolu šećera.

Promjene

U mogućnosti ste osloboditi se od stresa i stresnih situacija u životu?  Uznemirava li Vas promet, pronađite drugi put do posla ili jednostavno krenite ranije kako biste izbjegli gužve u prometu. Ako Vas posao izluđuje, razgovarajte s kolegama ili nadređenim kako biste poboljšali stvari. Ako ste u sukobu s prijateljem ili rodbinom, napravite prvi korak kako biste poboljšali odnos. Za takve probleme, stres je znak da nešto u životu mijenjate.

Postoje i drugačiji načini borbe protiv stresa:

Započnite s programom tjelovježbe ili se pridružite sportskom timu

Uzmite sate plesa ili se pridružite plesnom klubu

Započnite s novim hobijem ili naučite nešto novo

Volontirajte i bavite se dobrotvornim aktivnostima