Koliko je visoka razina šećera u krvi previsoka?

Autor: Sandra Peternek 22.03.2019.

Koliko je visoka razina šećera u krvi previsoka?

Jeste li ikada razmišljali o tome kada i kako dolazi do visoke razine šećera u krvi?

Znate li što su to ciljne vrijednosti? Na koncu, jesu li Vam poznate vaše ciljne vrijednosti?

Problemi koji nastaju zbog povišene razine šećera u krvi ne razvijaju se odjednom. Što prije vratite povišene šećere u normalu, bolje za Vas!

Ako ste ikada osjetili bolove u stopalima ili trnce u nožnim prstima, vjerojatno ih nikada niste povezivali sa dijabetesom. Isto se odnosi na zamućen vid do kojeg dolazi kad su vrijednosti šećera u krvi povišene. Znate li koje su druge komplikacije (koje možda i imate) a nastale su kao rezultat povišene vrijednosti šećera u krvi?

Povišenu razinu šećera u krvi možete prepoznati po klasičnim znakovima koji uključuju osjećaj žeđi, zamagljen vid, česta potreba za mokrenjem i bolove odnosno trnce u nogama. O simptomima hiperglikemije već smo pisali. Povišene vrijednosti šećera u krvi utječu na vaše tijelo od glave do pete, iako možda ne bole brzo se razvijaju i imaju velike posljedice! Ako se već dogode, onda nema nazad.  

Komplikacije povišene razine šećera u krvi najčešće se dijele mikro (manje) i makro (veće) . Sve one, bez obzira jesu li manje ili veće, utječu na oči, bubrege, noge, živce i bolesti srca odnosno arterija. Povišena razina šećera u krvi kroz dulje vrijeme sa sobom nosi i probleme s vidom. Imate li i Vi mutan vid, glaukome ili retinopatiju (oštećenje mrežnice)?

Govorimo li o problemima s vidom, krajnji rezultat je sljepoća. Povišena razina šećera u krvi krivac je i za oštećenje bubrega koje u početku ne bilježi nikakve simptome. Prvi znakovi da nešto nije u redu uglavnom su češće potrebe za mokrenjem i pojačana žeđ, a paralelno s time suhoća usne šupljine. Još jedna od komplikacija povišene vrijednosti šećera u krvi je i oštećenje malih krvnih žila, odnosno živaca. Najčešći problemi su bolovi u stopalima, pojava trnaca, gubitak osjeta i sklonost ranama i infekcijama.

Ako na vrijeme ne krenete sa spuštanjem povišenog šećera - problemi mogu dovesti do amputacije. Osim nabrojanih komplikacija povišena razina šećera u krvi utječe i na bolesti srca. Pod time se uglavnom misli na povišen krvni tlak i masnoće. I dalje mislite da se ne trebate brinuti jer su Vam šećeri previsoki?

Za trudnice

Visoke razine šećera u krvi posebno mogu biti opasne ne samo za majku nego i za dijete! Ne kontrolirate li dijabetes, prema American Diabetes Association povećan je rizik od spontanog pobačaja, anomalija fetusa, makrosomije (veliko novorođenče) a jednako tako može biti povećan rizik od pretilosti i razvoja dijabetesa tipa 2 u kasnijoj dobi.

Za djecu

Povišene vrijednosti šećera u krvi, hiperglikemije, ako se ne uoče na vrijeme mogu dovesti do dijabetesa tipa 2 kod djece. Morate znati da djeca koja imaju probleme s dugotrajno povišenim vrijednostima šećera imaju više šanse za razvoj nabrojanih komplikacija.

Savjet

Ako se ne osjećate najbolje kroz nekoliko dana i mislite da su Vaše vrijednosti šećera povišene, testirajte se kroz nekoliko dana! Ako je šećer bio visok samo taj dan - provjerite jesu li se vrijednosti vratile u normalu. Uočite li da su vrijednosti visoke kroz neko vrijeme - hitno se obratite liječniku! Imate li šećernu bolest - a problem su Vam česte hiperglikemije:

Lagana šetnja ili strukturirana tjelovježba (zagrijavanje od 10 minuta, tjelesna aktivnost od 30 minuta, istezanje 10 minuta)

Pijte više obične negazirane vode nego inače

Uzmite lijekove onako kako Vam je liječnik propisao.