Tri klasična znaka povišene razine šećera u krvi

Autor: Sandra Peternek 02.02.2019.

Tri klasična znaka povišene razine šećera u krvi

Važno je znati prepoznati hiperglikemiju.

Možete li opisati osjećaj kada je razina šećera u krvi previsoka?

U početku borbe sa šećernom bolešću znakove povišene razine šećera u krvi nisam znala prepoznati. Radila sam veliku grešku, simptome sam prepisivala povišenom tlaku. 

Da ne radite istu grešku kao i ja bitno je znati simptome hiperglikemije i kako reagirati na vrijeme da ne dođe do ozbiljnih komplikacija kao što je dijabetička koma. Povišena razina šećera u krvi može potrajati nekoliko dana pa čak i tjedana tijekom kojih se  razvijaju simptomi. Što se dulje razvijaju i što dulje Vi na njih ne reagirate - stvar je opasnija!

Trebali biste biti na oprezu ako imate dijabetes tipa 2 jer se možda nikakvi znakovi visokih vrijednosti šećera neće javiti.   Jeste li se ikada zapitali zašto dolazi do povišene vrijednosti šećera u krvi? Zašto često mokrimo, zašto imamo probleme s vidom i sve druge stvari? Evo nekoliko odgovora.

Definicija visoke razine šećera u krvi

Do tog stanja dolazi kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, ili su stanice postale otporne na inzulin te se glukoza nakuplja u krvotoku umjesto u stanicama.

Klasični simptomi koji se u početku borbe sa šećernom bolešću javljaju su česta potreba za mokrenjem, pretjerana žeđ i problem sa zamagljenim vidom. Čuje li liječnik ove tri pritužbe, odmah će mjeriti razinu šećera u krvi.

Pojačano mokrenje rezultat je više od 2,5 litre urina dnevno (normalno je 1,5 litra dnevno). Povećana žeđ odgovor je na pretjerano mokrenje.

Ako na vrijeme ne otkrijete ove simptome i ne liječite povišenu razinu šećera u krvi, dolazi do stvaranja ketona. Koji su onda kasniji znakovi i simptomi?

Primijetite li voćni zadah u ustima, imate li česte mučnine i povraćate a istovremeno su Vam suha usta znak je za hitan odlazak k liječniku. Često dolazi do opće slabosti u organizmu, zbunjenosti pa i bolova u trbuhu što je povezano s hiperglikemijom.

Kada je vrijeme za liječnika?

Ako povraćate i ne možete zadržavati niti hranu niti tekućinu, a razina šećera u krvi povišena je nekoliko dana za redom. Ako dulje vrijeme imate povišene vrijednosti šećera u krvi, budite svjesni da može doći do dugotrajnih komplikacija. U prvom redu dolazi do bolesti srca i krvnih žila, oštećuju se živci (neuropatija), oštećuju se bubrezi (dijabetička nefropatija), oštećuju se krvne žile mrežnice (dijabetička retinopatija) pa može doći do sljepoće. Osim ovih problema, dolazi do problema u nogama zbog toga što nema cirkulacije pa se oštećuju i živci, a onda su tu i problemi s kostima, zglobovima jednako kao i zubima (infekcijama desni).

Evo savjeta

Prijedlozi koji  vam mogu biti od pomoći da održite razine šećera u normalnom rasponu. Pokušajte obroke držati više-manje pod kontrolom što se tiče vremena kada jedete i količine hrane. Zapamtite, hrana itekako utječe na inzulin i lijekove koje uzimate. Uzimajte lijekove redovito, a ne samo kada mislite da trebate. U skladu s ovim, probajte odvojiti neko vrijeme za aktivnosti vježbanja. Pratite razinu šećera i pokušajte biti što pažljiviji. Bilo bi dobro kada biste mogli vidjeti dolazi li do hiperglikemije dnevno ili na tjednoj bazi.

I na kraju...

Razgovarajte s članovima svoje obitelji. Ostanite dosljedni, provjeravajte razinu šećera u krvi je li u ciljnom rasponu. Podijelite brige i dvojbe s liječnikom i medicinskom sestrom. Nastavite nas čitati!    

 

Izvor:

https://bit.ly/2S0DkjT