Što može biti uzrok povišenoj razini šećera u krvi?

Autor: Sandra 21.02.2019.

Što može biti uzrok povišenoj razini šećera u krvi?

Postoji nekoliko razloga zašto dolazi do povišenih vrijednosti šećera u krvi, odnosno hiperglikemije.

Možete li ih izbjeći?

Vjerujemo da ste se svi susreli najmanje jednom u životu s ovim stanjem. Kako reagirati na vrijeme?

Koji su točno uzroci povišene vrijednosti šećera u krvi?

Uzmimo za primjer Vaš današnji ručak kako biste si slikovito dočarali uzrok hiperglikemije. Vaše tijelo razgrađuje ono što ste imali za ručak, odnosno ugljikohidrate (kruh, krumpir, riža, tjestenina) na manje molekule šećera (glukoze). Poznato Vam je da je glukoza "pokretač organizma", no kako ona točno djeluje?

Te manje molekule glukoze umjesto u stanice tkiva odlaze direktno u krvotok. Kako gušterača ne proizvodi inzulin (šećerna bolest tipa 1), odnosno organizam je otporan na djelovanje inzulina ili ga proizvodi jako malo (šećerna bolest tipa 2), dolazi do nakupljanja glukoze u krvotoku!

Hiperglikemija je opasno stanje, zbog toga je bitno držati glikemije pod kontrolom.

Uzrok hiperglikemije može biti manja doza inzulina nego što uistinu trebate. Osim toga, čest uzrok je i previše ugljikohidrata u obroku. Pojačan stres zbog svakodnevnih obaveza isto tako može rezultirati visokim vrijednostima šećera u krvi. Jednako tako na hiperglikemiju utječe i fenomen zore (pojava visoke koncentracije glukoze u krvi između 4 i 5 sati ujutro).

Može li se izbjeći hiperglikemija?

Ovo je dobra vijest, da - možete izbjeći ovo stanje! Na vrijeme naučite kako izbjeći hiperglikemiju i spasite se od komplikacija te naučite obitelj i prijatelje nešto više! Pripazite na obroke, posebno pazite na količinu ugljikohidrata na tanjuru. U vrijeme prehlade i viroza nastavite s terapijom, a dođe li do gubitka apetita obratite se liječniku. Pokušajte biti što aktivniji kako bi vrijednosti šećera držali pod kontrolom.

Simptomi hiperglikemije kod osoba s novootkrivenim dijabetesom često nisu prepoznati tijekom nekoliko dana ili tjedana. Međutim, najčešće se simptomi odnose na često mokrenje, pojačanu žeđ, zamagljen vid, umor i glavobolju. Ne liječite li hiperglikemiju, osjetit ćete se stvaranje ketona u urinu i krvi.

Moguć je voćni zadah, mučnina i povraćanje, gubitak daha, suha usta, opća slabost i malaksalost, zbunjenost kao i bolovi u trbuhu. Dovoljno za pojačanu brigu o svome zdravlju? 

Da ne dođe do hiperglikemije...

Najjednostavnije je kontrolirati razinu šećera u krvi, odnosno prepoznavanje ranih simptoma. Potrebno je redovito uzimanje inzulina (ili lijekova koje inače uzimate kako je propisano), izbjegavanje svega što je zaslađeno (sokovi, slatkiši, previše voća), kontrola unosa ugljikohidrata, redovito vježbanje i odlazak liječniku na kontrolu.