Utjecaj dijabetesa na obitelj

Autor: Sandra Peternek 25.09.2019.

Utjecaj dijabetesa na obitelj

Dijabetes ne utječe samo na mene nego i na cijelu moju obitelj, prijatelje, poznanike i sve kolege. Kako trebam razgovarati sa obitelji?

Moja bolest, dijabetes, ne utječe samo na mene nego i na cijelu moju obitelj, prijatelje, poznanike i sve kolege.

Kako trebam razgovarati sa obitelji?

Oboljelima kojima je ovo stanje tek dijagnosticirano prolaze kroz razne faze počevši od bijesa, ljutnje, tuge pa sve do prihvaćanja svoga stanja, stoga je poželjan odnos u kojemu se mogu podijeliti osjećaji i razmišljanja s obitelji.

Podrška

Podrška i razumijevanje obitelji od izuzetne je važnosti. Nakon što prođu prve emocije bitno je da je obitelj uz nas. Život s dijabetesom nije lak niti jednostavan. Borba traje cijeli život. Stoga je na oboljelima od dijabetesa, ako se žele uspješno nositi s bolešću, da naprave velike promjene u životu uz podršku i razumijevanje obitelji.

Promjene započinju od učenja kako se uopće nadzire i kontrolira razina šećera u krvi, koji su problemi i komplikacije bolesti. Uz sav stres i depresiju vezano uz bolest bitno je imati potporu i razumijevanje.

Manifestiranje podrške

Educiranje obitelji o razvoju dijabetesa (najviše se govori o komplikacijama). Poticati na razgovor o osjećajima koji se izmjenjuju na dnevnoj bazi! Nastojte poticati samopouzdanje da se preuzme kontrola nad bolešću. Razvijajajte tehnike i rješenja vezane uz pravilnu prehranu i vježbanje. Uključite sve članove obitelji u obroke, nastojte da se cijela obitelj okrene zdravijem načinu života.

Što još?

S druge strane nije tako rijetka ljubomora na člana obitelji koji je obolio od dijabetesa. Naime zbog svog stanja može privlačiti više pažnje na sebe, osoba može biti izostavljena iz nekih aktivnosti, cijela ishrana se prilagođava njemu i mogu se naći u brojnim drugim neugodnim situacijama.

Jednostavne stvari poput izleta, odmaranja, odlazaka na događanja postaju kompliciranijima i mogu dovesti do ljutnje i zamjeranja, s time i do više stresa. Djeca se mogu osjećati izostavljenim i isključenim od vršnjaka zato je roditeljska uloga važna jer trebaju razgovarati s djecom i educirati ih.

Nije lako boriti se s novonastalom situacijom, međutim imajte razumijevanja da je iz sigurnosnih razloga važno obitelj upoznati s dijabetesom i njegovim simptomima. Cijela životna promjena može biti laka i jednostavna imaju li dijabetičari podršku od strane obitelji, brine li se obitelj za njih i koliko je okolina educirana o bolesti.    

Izvor:
https://bit.ly/2u480VB