Što je dijabulimija?

Autor: Sandra Peternek 13.09.2019.

Što je dijabulimija?

Dijabulimija je poremećaj prehrane koji privlači sve više medijske pažnje.  

Koliko je ovo opasan poremećaj prehrane među mladim osobama?

Jeste li čuli za poremećaj prehrane dijabulimija? Jedan je od poremećaja prehrane o kojemu se počelo govoriti sve više prošle godine, a svakodnevno se bilježi veći porast kod mladih osoba (poglavito mladih žena) Kao i drugi poremećaj prehrane, važno je govoriti o njemu da se podigne razina svijesti u okolini! Možda se prepoznate u ovoj bolesti ili nekoga u svojoj okolini te potražite potrebnu pomoć.

Dijabulimija = dijabetes i bulimija

Ovaj poremećaj prehrane opisuje stanje i situaciju u kojoj osoba oboljela od dijabetesa tipa 1 (ovisna o inzulinu) namjerno i redovito odbacuje primjenu inzulina. Osnovni razlog je utjecaj na gubitak tjelesne težine, odnosno kontrola iste. S obzirom na to da se dijabetes tipa 1 najčešće javlja u mlađoj životnoj dobi, teško je nositi se s njim tijekom cijelog života.

Poglavito je najosjetljivije životno razdoblje ulaska u pubertet i adolescencije kada su česte hormonalne promjene. U pubertetskom razdoblju formira se slika o sebi, obliku tijela te je veća povodljivost prema društvu. Suočeni s velikim trendom dosezanja vitkog i mršavog tijela često mlade djevojke upadaju u razne oblike poremećaja prehrane. Tako su do sada najpoznatija dva oblika poremećaja prehrane, bulimija i anoreksija.

Međutim, kada govorimo o dijabetesu sve više maha uzima novootkriveni poremećaj - dijabulimija!

Pobuna za pažnjom

Dosadašnja iskustva pokazuju da se poremećaj prehrane javlja u pubertetsko vrijeme, ali je podjednako popularan i kod žena s 20 i 30 godina. Što se točno događa? Kako bi se zaustavilo dobivanje nekoliko kilograma viška prva linija s kojom se započinje jest izbjegavanje davanja inzulina. Bez dovoljno inzulina, razina glukoze se nakuplja i češći su odlasci u zahod.

Tijelo je zato sve gladnije i "lovi" energiju kako god može. Sve ovo dovodi do gubitka na tjelesnoj težini ali i bržeg razvoja komplikacija!

Uspoređujemo li ovaj poremećaj prehrane s anoreksijom i bulimijom, kod dijabulimije nema povraćanja i izbjegavanja jela. Jednostavno je samo riječ o izbjegavanju davanja inzulina i kilogrami odlaze. Baš kao i na početku, kada je dijabetes uočen!

Kako prepoznati dijabulimiju

Prvi znakovi dijabulimije jednaki su kao i prepoznavanja dijabetesa tipa 1. Visoke vrijednosti šećera u krvi, često mokrenje, suha usta i konstantna žeđ, brz gubitak na tjelesnoj težini, pad koncentracije i umor. Nakon nekog vremena dijabulimije dolazi do propadanja mišića, problemi s gutanjem i često povraćanje, dehidracija, gubitak menstruacije, depresija pa čak i koma odnosno smrt.

Pomoć je obavezna

Primijetite li ovakve znakove na osobi u okolini, ili sami bolujete od poremećaja prehrane dijabulimije važno je odmah potražiti pomoć. U pružanje pomoći bit će uključeni dijabetolog, nutricionist, psiholog ili psihijatar jednako kao i Vaša obitelj!

Potražite pomoć što prije jer nakon što nastupe komplikacije, nema povratka.