Savjeti za obitelj

Autor: Sandra Peternek 13.04.2019.

Savjeti za obitelj

Život s dijabetesom nije jednostavan, a da biste ga olakšali potrebno je uključiti obitelj.

Tako je, obitelj je problem jer nije uključena u dijabetes! Kako da obitelj zna što je dijabetes, kako djeluje na čovjeka i koliko je opasna bolest? Vjerujemo da obitelj želi biti podrška oboljelima i pomoći im da žive kvalitetnije i zdravije.

Koliko ste se puta zapitali «Kako obitelj može pomoći mome stanju?» Imali smo prilike razgovarati s mnogim obiteljima koji su se uključili u dijabetes, koji su učili što treba usustaviti a što izbjegavati ili ograničiti u životu. Moja bolest, dijabetes, ne utječe samo na mene nego i na cijelu moju obitelj, prijatelje, poznanike i sve kolege.

Kako trebam razgovarati sa obitelji?

Oboljelima kojima je ovo stanje tek dijagnosticirano prolaze kroz razne faze počevši od bijesa, ljutnje, tuge pa sve do prihvaćanja svoga stanja, stoga je poželjan odnos u kojemu se mogu podijeliti osjećaji i razmišljanja s obitelji. Imate li partnera kojemu je dijabetes tek dijagnosticiran, niste jedini.

Ovdje možete pročitati životnu priču takvog para.

Nikada nije kasno za edukaciju i savjetovanje! Prvi i najbitniji korak je da budete prisutni u lijepim i manje lijepim trenutcima života, te da sudjelujete u edukaciji koliko god možete. Smatra se da dijabetes nije «ništa bitno» jer ne boli, ne osjetite ga i samim time pogrešna je predodžba o šećernoj bolesti. Početak je najgori, suočavanje s novim problemom i stanjem prilično je težak. S vremenom će postati rutina obitelji i Vama.

Dijabetes je u fokusu

Uzmite si malo vremena i tako počnite mijenjati svoje navike i uredite život. Kako vrijeme bude prolazilo, tako ćete se više educirati i učiti o stanju. Nemojte požurivati s riječima: «Nećete se sutra ovako osjećati.» Možda je korisnije reći «Zbog čega si najviše zabrinut?» Probajte potaknuti na razgovor kako bi se riješili tereta problema.

Gledajte koliko se osoba sa šećernom bolešću može nositi samostalno, a koliko treba vaše podrške. I za dobre rezultate potrebno je vrijeme kako bi bili uspješni. Budite u tijeku sa životnim promjenama, bilo da je riječ o promjeni prehrambenih navika, uključivanju tjelesne aktivnosti ili apliciranju inzulina. Budite uključeni u sve, barem donekle, jer ako niste onda nećete prepoznati niti incident kada dođe do njega. Prolazi li vaša voljena osobe kroz sve samostalno, postoji mogućnost da će se osjećati izolirano.

Djelujte kao tim, vježbajte ili kuhajte zajedno. Za početak - Sasvim dovoljno!

«Dopusti da ti pomognem» je prilično široka rečenica. Bolje je reći «Dopusti da te odvezem do liječnika», puno je stvarnije. Često liječnici ne znaju da pacijenti imaju probleme s lijekovima i nisu u stanju slijediti plan prehrane stoga je obitelj najbolje odmah uključiti. Pomozite im u donošenju pravih odluka!

Djelujte kao tim!  

Izvor:
https://bit.ly/1YtwezZ