Kako putovati?

Autor: Kajgod 03.04.2019.

Mogu li putovati ako imam dijabetes? Kako organizirati putovanje i na što trebam paziti?

Kako putovati?
Bilo da se radi o putovanju radi posla ili radi užitka i odmora,ono može biti zabavno i ugodno unatoč tome što imate dijabetes. Imati dijabetes ne znači da ne možete putovati. Uz dobro planiranje i organizaciju vaše putovanje može biti sigurno, zabavno i bezbrižno pa čak ako idete i na drugi kraj svijeta.

Planiranje putovanja

Prilikom rezervacije letova bilo bi dobro obavijestiti zrakoplovnu kompaniju da imate dijabetes. Ako nosite sa sobom inzulinsku crpku, glukometar ili inzulin, svakako prije provjerite može li se uređaj koristiti tijekom leta.

Danas je u većini slučajeva osoblje upoznato i obučeno za snalaženje u ovakvim situacijama i vrlo će rado izaći u susret svim vašim potrebama.  Također, prilikom rezervacije možete zatražiti i poseban obrok prilagođen vašim potrebama.

Bilo bi dobro da sva pomagala (glukometar, inzulinsku pumpu, igle...) držite u svojoj ručnoj prtljazi koja je oslovljena na vaše ime (isto kao i na avionskoj karti). Uz sve lijekove potrebno je uzeti i uputstva za njihovu upotrebu kao i ime liječnika i njegove podatke u slučaju da ga je potrebno kontaktirati. Svog liječnika također možete pitati da napiše pismo u kojemu objašnjava vaše stanje, zašto su potrebni svi lijekovi i pomagala te kako je nužno da ih u svakom trenutku imate uz sebe. Pazite samo da bude jasno napisano i po mogućnosti na odgovarajućem jeziku.

S liječnikom također morate razgovarati ako je potrebno primiti bilo kakvo cjepivo (ako putujete na takva mjesta gdje je potrebno). Razgovarajte i ako vaše planirano putovanje ima različite vremenske zone. Tada morate tome prilagoditi uzimanje lijekova, koje može biti jednako kao i dosad ili s nekim promjenama.

Isto tako osobu s kojom putujete, ako već niste, potrebno je upoznati sa situacijom i dati joj jasne smjernice kako postupati u određenim trenucima. Računati na mogućnost odgode letova i duga čekanja na aerodromu!

Putovanje

Vrlo je važno jesti tijekom putovanja, razmisliti koje namirnice nositi sa sobom i kako će one utjecati na vas. (Ne trebamo napominjati kako je potrebno glukozu u krvi mjeriti redovito).

Ekstremne hladnoće ili topline mogu oštetiti neku od vaše opreme stoga ju je potrebno čuvati u posebnim izoliranim torbama koje nije teško nabaviti. (Točnost rezultata mjerenja glukoze u krvi pod utjecajem je temperature!).

Svima nam je poznato da se prtljaga ponekad zna izgubiti. Potrebno je uzeti u nešto stvari i rasporediti u dvije torbe. Rendgenske zrake kojima se provjerava sigurnost vaših stvari nisu štetne za inzulin/crpku. Ipak, ako ste u strahu možete zamoliti sigurnosno osoblje da vaše stvari pregledaju bez toga. Isto tako, niste dužni ukloniti inzulinsku pumpu ako to od vas zatraže.

Na svakom putovanju potrebno je dovoljno spavati i uzimati dovoljne količine vode kako ne bi došlo do dehidracije. Smanjena aktivnost prilikom samog puta zajedno s nepravilnim unosom hrane može dovesti do povećane razine glukoze u krvi. Potrebno je imati udobnu i kvalitetnu obuću. Hodati po busu/vlaku/avionu ako je moguće te redovito mijenjati pozicije svojih ruku i nogu ako sjedite.

Detaljno i pravilno planiranje te slušanje savjeta liječnika  vaše će putovanje proći u redu, bez ikakvih komplikacija i neugodnih trenutaka. Važno je biti discipliniran i pridržavati se rečenoga. Dijabetes vas ne može zaustaviti u tome da putujete i osjećate se sretno i slobodno!

 

Izvor: https://bit.ly/2OI0glk