Stres zbog dijabetesa

Autor: MM 16.09.2021.

Stres zbog dijabetesa

Dijabetes je kronično zdravstveno stanje te kao takvo može utjecati na stabilnost raspoloženja i kognitivne procese, poput pamćenja ikoncentracije. Stalna briga oko vrijednosti šećera u krvi moe voditi anksioznom i/ili depresivnom stanju. No, kvalitetna briga o sebi i svom zdravlju doprinosti i boljoj kontroli bolesti, a posljedično i rijeđim teškoćama mentalnog zdravlja. 

Kako održati stabilnu vrijednost šećera u krvi?

O tome smo razgovarali s Sandi Tešanović, dr.med. iz KB u Dubrovniku. Njen savjet je jednostavan, ali i vrlo težak za promijeniti u praksi. Prenosimo neka njena razmišljanja. 

Stabilna koncentracija šećera u krvi postiže se promjenom stila života, a to je jako teško. Nije se lako odreći slasnog zalogaja, slatkih napitaka, kolačića i povremeno neumjerenosti u hrani. Nije se lako prisiliti i hodati , vježbati ili se tjelesno na drugi način aktivirati. Teško se za blagdane, rođendane, vjenčanja... odreći se zdravice, delicija na stolu i divnih torti! A sve je to nužno ako imamo šećernu bolest! Ako želimo dočekati u dobrom zdravlju starost.- kategorična je dr. Tešanović. Sve ovo utječe na naše raspoloženje i ukupno psihičko zdravlje.

Poznato je da četvrtina oboljelih od šećerne bolesti ima dijagnosticiranu depresiju. To je dvostruko više od stope depresije među ljudima koji nemaju šećernu bolest. Uočeno je da su simptomi depresije jači što je terapija složenija- to se odnosi na primjenu inzulina. Mnogi to doživljavaju kao znak osobito teške bolesti ili kao krajnji stadij bolesti, a to ima stresni učinak na psihu bolesnika.- kazala je dr. Tešanović. Stoga je psihosocijalna potpora jako važna i psiholog, pa i psihijatar su u širem timu liječnika koji se bave šećernom bolesti.

To je jednako važno kao i prehrana, tjelovježba i medikamentozna ili inzulinska terapija. Kod teških oblika depresije, isključivo terapija po psihijatru je nužna, a za sve ostale pacijente - ljubav i razumijevanje obitelji, odricanje od torti za cijelu obitelj, tjelovježba svih ukućana- podignut će psihički status pacijenta, jer je on dio njih: tima koji identično jede, pije, aktivan je kao i on! A čovjek je društveno biće i taj osjećaj ga čini sretnim! Ne zaboravimo uzrečicu- u dvoje je lakše sve! - poručila je dr. Tešanović.

Stresno izgaranje zbog dijabetesa

Stresno izgaranje zbog dijabetesa, odnosno diabetes burnout je stanje koje može trajati nekoliko dana, ali i nekoliko tjedana ili mjeseci. Traje li dulje i ako se ne razgovara o tome (a ne uzimaju se lijekovi) može prerasti u depresiju. Ako prepoznate kod sebe ili kod bliske osobe znakove da je raspoloženje vrlo nestabilno, umor je stalno prisutan, a motivacija zaregulacijom bolesti izuzetno niska - javite se liječniku opće prakse ili stručnjaku za mentalno zdravlje - psihologu, psihoterapeutu ili psihijatru.