Što je "diabetes burnout"

Autor: Sandra Peternek 20.07.2019.

Što je "diabetes burnout"

Život s dijabetesom prilično je izazovan. Kako si olakšati život s djabetesom?

Ima boljih i lošijih dana, kao i u svemu međutim kada se zaredaju loši dani to se odražava na psihičkom zdravlju.

Osoba oboljela od dijabetesa mora svakodnevno, savjesno upravljati svojom bolešću:  paziti na prehranu, fizičku aktivnost, doze i raspored lijekova, te koncentraciju glukoze u plazmi (šećera u krvi). Sve to zahtjeva veliku discipliniranost u tim aspektima života, te se može odraziti na psihičko zdravlje.

Diabetes burnout sindrom

Diabetes burnout sindrom je stanje u kojem osoba sa šećernom bolešću osjeća razočaranje, frustraciju, postane umoran od stalnog nadziranja svoje bolesti te je počne zanemarivati određeno vremensko razdoblje, a katkada i zauvijek.

Većina takvih osoba ima osjećaj da strogo pridržavanje uputa često ne daje rezultat kakav bi trebao biti (npr. vrijednost šećera u krvi).

Simptomi su različiti: poteškoće u spavanju, buđenje tijekom noći,  bezvoljnost i apatija, prejedanje ili gladovanje, poteškoće u koncentraciji, promjene raspoloženja, plakanje bez vidljivog razloga itd. Ovdje smo pisali o strahu i kako prevladati strahove vezane uz dijabetes. Osobe s ovim sindromom počnu izbjegavati liječnički pregled, vraćaju se na nezdravu prehranu, zanemaruju lijekove i još mnogo toga.

Posebno je kritično kada su mlade osobe na pragu puberteta u pitanju. Takvo zanemarivanje bolesti vodi u  pogoršanje bolesti i ubrzavanje pojave komplikacija. Ponekad je teško razlučiti ovaj sindrom od psihički sličnih stanja, kao što su depresija, anksioznost i stres, te je često i udružen s jednim od ovih stanja.

Konkretno

Diabetes burnout može trajati vrlo kratko, nekoliko dana, ali može trajati i nekoliko tjedana. Traje li dulje i ako se ne razgovara o tome (a ne uzimaju se lijekovi) može prerasti u depresiju. Kako bi se što prije prepoznalo znakove diabetes burnouta, liječnici su razvili

Diabetes distress scale„ obrazac koji popunjava osoba sa šećernom bolešću za prethodni mjesec, a koji liječniku daje uvid u psihičko stanje povezano s šećernom bolešću.

Jedna od bitnih stvari koju osobe sa šećernom bolešću trebaju znati je da je ponekad važnije ostati motiviran, a ne savršen.

Savršenstvo u upravljanju  šećernom bolešću je teško postići, te se   osobe sa šećernom bolešću ponekad obeshrabre kada unatoč svim naporima koje čine ne uspijevaju regulirati šećernu bolest. Tada je važno pomiriti se s nesavršenošću, razgovarati s obitelji i prijateljima o tome, a ukoliko treba, potražiti i stručnu pomoć.