Ne propustite ovih 7 stvari

Autor: Sandra 28.07.2019.

Tek ste dobili dijagnozu šećerne bolesti? Sve Vam je nepoznato i ne znate gdje i kako početi učiti? Ne propustite ovih sedam stvari!

Ne propustite ovih 7 stvari

Svaki početak je težak. Bilo da ste tek krenuli u srednju školu, promijenili posao ili se preselili u nepoznat grad. Isto vrijedi i za dijabetes.

Početni strahovi uglavnom su prilično negativni i iscpljujući pa se miješaju nervoza, ljutnja, bijes, tuga, očaj... Kako prihvatiti novu dijagnozu, pročitajte ovdje.

Šećerna bolest ili dijabetes

Svaka tek postavljena dijagnoza zapravo je krivulja učenja. Prvi i najvažniji saveznik kako pomoći voljenoj osobi jest podupiranje u edukaciji i učenju. Neki vjeruju da dijabetes “nije zahtjevno stanje”, dok ga drugi smatraju “smrtnim stanjem”. Važno je znati činjenice kako biste se lakše i brže prihvatili borbe s dijabetesom. Liječnici se bore s uklanjanjem pogrešnih predodžbi i informacija koje najčešće dolaze od obitelji, a u potpunosti su pogrešne. Ovo je prilično opasno jer su krivi temelji problem ne samo za oboljelu osobu nego i za cijelu obitelj, prijatelje i širu okolinu. Na Vama je da od liječnika i medicinskih sestara tražite dodatne načine kako i gdje nešto možete naučiti, bilo da su to knjige ili članci, odnosno web stranice ili grupe za podrušku pacijenata. Početak suočavanja s bolešću je najgori. Nakon nekog vremena sve će postati rutinom.

Uzmi si vremena

Kada dobijete dijagnozu šećerne bolesti odnosno dijabetesa ne samo da ćete promijeniti svoj život, nego i život svoje okoline. Šok koji najčešće uslijedi povezan je s promjenom života koja se dogodi u sekundi. Međutim, s vremenom ćete se prilagoditi novonastaloj situaciji pa sve ostale promjene koje će uslijediti bit će puno jednostavnije za usvajanje. Nemojte se požurivati, za sve treba vremena! Budite spremni i na pomoć koju okolina želi pružiti, ali će ta ista pomoć možda drugačije djelovati. Na Vama je da objasnite što želite da drugi rade za Vas, kako mogu pomoći. Zato što moramo cijeli život preokrenuti naopačke. Zato što sve svoje navike moramo mijenjati. Zato što se neprestano trebamo regulirati. Zato što okolina ne zna što je to… Evo zašto je ponekad dijabetes nevidljiv član obitelji.   S djecom ćete morati imati dosta strpljenja i nadgledanja. Morat ćete se moći nositi s time. Dajte djeci zadatak da se brinu o sebi, a istodobno im dajte vremena da budu uspješni u tome. Adolescenti i djeca često trebaju roditeljski nadzor da ostanu konzistentni s pažnjom. Obavezne su izmjene načina i stila života. Zašto ne napraviti promjene zajedno kao tim obitelji i prijatelja? Počnite vježbati zajedno, kuhajte i jedite zajedno. Postavite više manjih ciljeva koji su najlakši način za promjenu životnog stila. Manje stvari poput primjerice šetnje nakon večere može utjecati na razinu šećera u krvi. Tražite pomoć od onih koji su pomoć ponudili. Možete li nekoga zamoliti za vožnju do liječnika? Nemojte se sramiti. Radite sa zdravstvenim timom. Pridržavajte se dogovorenih sastanaka liječnika i dijabetičara. Slušajte sve o zdravstvenoj skrbi i od drugih pacijenata učite o iskustvima. Sami ste si najbolji skrbnik! Utjehu i podršku najprije pronađite u sebi, a onda tražite u okolini!