Tableta protiv debljine

Autor: ZM 04.10.2021.

Tableta protiv debljine

Možemo li očekivati čudesnu tabletu koja će nas riješiti debljine? 

Moramo vas razočarati odmah na početku, takva tableta još uvijek, na sreću ili nesreću, ne postoji. Ne dajte se obeshrabriti odmah, nije sve crno i nastavite čitati dalje.

Lijekovi koji pomažu kod debljine uglavnom djeluju u dva pravca. Prvi, smanjuje se osjećaj gladi, ranije se osjećate siti tijekom konzumacije obroka pa se posljedično manje hrane konzumira. Drugi, smanjuje se resorpcija hranjivih sastojaka iz probavnog trakta. Postoji i treće, kirurško rješenje, takozvana barijatrijska kirurgija pri čemu se smanjuje volumen želuca, što prisiljava pojedinca na konzumaciju manje količine hrane.  

Terapija debljine uvijek se treba vezati za prilagodbu i promjenu životnih navika. Prvenstveno, uvođenje redovite tjelovježbe sukladno mogućnostima pojedinca, kao i pravilan odabir hrane. Možda još važnije od onoga što je na tanjuru, je osobni odnos prema hrani i hranjenju u cijelosti. Većina ljudi koja je uspješno izgubila višak kilograma i zadržala novu liniju, rekla bi kako je za uspjeh u puno većoj mjeri važna promjena prehrambenih navika, u odnosu na tjelesnu aktivnost, možda čak i u omjeru 80:20. Jasno, ne može se toliko vježbati koliko se može pojesti.

Evo primjera, ogladnili ste i odlučili ste se počastiti velikom pizzom s četiri vrste sira, uz koju naravno ide jedno veliko pivo. Već ste na otprilike 2400 kilokalorija. Ako je obrok završio jednom tortom od sira i kavom (bez konzumnog šećera, no ipak s jednom dozom umjetnog sladila), prikupljeno je nemalih 2800 kilokalorija.

Da bi se tih 2800 kilokalorija potrošilo, trebalo bi otprilike šest sati voziti bicikl, četiri sata lagano trčati, više od tri sata uspinjati se po stepenicama. Priznajte, nije lagan zadatak. 

Dakle, kako je i ranije spomenuto, rješenje je u promjeni navika

Promjena životnih navika unijet će puno promjena vaš život, prvenstveno dobrih. Osjećat ćete se bolje, izgledat ćete bolje, a i puno zdravstvenih parametara će biti u optimalnom rasponu: krvni tlak, šećer u krvi, masnoće u krvi. Tablete na putu promjene sigurno mogu pomoći, ali morate računati i na neke nuspojave ovakvih terapija. To su najčešće mučnina, proljev i/ili zatvor, svi odreda prilično neugodni.

I za kraj jedan savjet iskusnih doktora. U promjene mora biti uključena osoba koja kuha u domaćinstvu, ali i drugi ukućani. Uz svu dobru volju i motivaciju, odabir namirnica i njihova priprema, kao i odnos prema hrani i navike konzumacije hrane, važne su stavke na putu prema cilju – smanjenju tjelesne težine.