Stabilna tjelesna težina

Autor: SP 30.01.2019.

Stabilna tjelesna težina

Održavanje zdrave tjelesne težine jedan je od najvažnijih koraka kako biste mogli upravljati dijabetesom. Veća tjelesna težina utječe na povećanje razine glukoze u krvi kao i krvnog tlaka, što može uzrokovati kardiovaskularne probleme. Kilogrami su itekako bitni. Prevelika tjelesna težina utječe na povišenu razinu glukoze u krvi, krvni tlak i kolesterol.

Dijabetes tipa 1

Brzo gubljenje na tjelesnoj težini često je kod osoba s dijabetesom tipa 1 odnosno kod povišene razine glukoze u krvi. Međutim, kada započnete s inzulinom, tjelesna težina brzo će se vratiti.

Ako ste izgubili jako puno kilograma u kratkom periodu, posavjetujte se s liječnikom jer postoji mogućnost korekcije doze inzulina. Vaša se tjelesna težina kod liječnika treba provjeravati najmanje jednom godišnje kako bi se usporedila s prijašnjim mjerenjima i terapijom koju imate.

Dijabetes tipa 2

Statistike kažu da će se dijabetes tipa 2 razviti kod četiri do pet pet osoba s pretjeranom tjelesnom težinom. Gubljenje tek nekoliko kilograma za početak može imati pozitivan utjecaj na razinu šećera u krvi, krvni tlak i kolesterol. Jednako tako, s manjom težinom vjerojatno će se i terapija promijeniti.

Zašto je važan oblik tijela?

Nakuplja li se masnoća u području trbuha više nego oko bokova imate veći rizik od razvoja kardiovaskularnih problema. Zbog toga je važan gubitak na tjelesnoj težini.

Opseg struka

Sami možete izmjeriti opseg struka. Ako je opseg struka za muškarce veći od 102 cm, odnosno za žene veći od 88 cm, pripadate u rizičniju skupinu. Raspodjela masnog tkiva kod muškaraca i žena manifestira se „građom jabuke“, odnosno nakupljanjem masnoća oko trbuha. Kod žena jednako tako se masno tkivo nakuplja oko struka, donjeg dijela trbuha, stražnjice, kukova i bedara pa se takav oblik tijela naziva „kruškolikim oblikom“.

Razlozi mogu biti različiti:

  • povećanje jedinica inzulina
  • uzimanje terapije za snižavanje razine šećera u krvi (zbog čega trebate konzultacije s liječnikom)
  • konzumacija većeg broja kalorija nego inače (želite li izbjeći hipoglikemiju, jedete više i češće, prestali ste pušiti pa mijenjate tu naviku s hranom ili neki drugi razlozi)
  • smanjili ste tjelesnu aktivnost ili ste potpuno prestali s vježbanjem