Komponente treninga

Autor: Sandra Peternek 06.12.2018.

Komponente treninga

Kako izabrati odgovarajuću aktivnost, koliko bi ona trebala trajati i što sve treba sadržavati?

Svakako preporučujemo da se s liječnikom savjetujete na osnovu svog zdravstvenog stanja o tjelesnoj aktivnosti.

Vjerujemo da su vam od osnovne škole poznati dijelovi tjelovježbe; zagrijavanje, vježbanje (glavni dio) i istezanje.

Zagrijavanjem utječete na povećanje temperature mišića, ubrzavate puls i pojačavate cirkulaciju u tijelu. Zagrijavanjem koje otprilike može trajati do 10-tak minuta mišiće i ligamente pripremate za opterećenja tijekom glavnog dijela vježbanja.

Što se tiče glavnog dijela treninga, ona može biti brža šetnja, lagano trčanje ili konkretna tjelesna aktivnost. Obično se preporučuje laganija tjelesna aktivnost koja se može provoditi dok se ne uspušete, odnosno možete normalno razgovarati. Osjetite li da vam je teško vježbati i ne možete doći do daha, smanjite intenzitet vježbanja. Svakako pokušajte uključiti bez obzira na aktivnost, gornje i donje ekstremitete (primjer – dok vozite bicikl rade najviše noge, pokušajte u stankama razgibati i ruke). Uz razgovor s liječnikom svoju tjelesnu aktivnost pokušajte provoditi kontinuirano. S obzirom na godine i kondiciju neophodno je konzultirati se s liječnikom. Zadnji dio aktivnosti odnosi se na istezanje.

Stanje kada smanjujete intenzitet vježbanja i vraćate puls u normalu. Predvidite 10-tak minuta za vježbe istezanja na kraju same aktivnosti. Uključite vježbe istezanja, savijanja ili rotacije mišića koje ste koristili. Zapamtite, tjelesna aktivnost se preporučuje svakodnevno!

Što nakon vježbanja? Podsjetnik na mjerenje vrijednosti glukoze u krvi nakon aktivnosti!

Jednako tako, nakon tuširanja pregledajte stopala – potražite mjehuriće, napuknuća ili iritirana područja koja se crvene ili svrbe. Osobe s dijabetesom imaju veći rizik za infekcije kože, stoga je važna pravovremena reakcija!

DD-05142016-0O1A7529