Sportaši s dijabetesom

Autor: Sandra Peternek 29.11.2019.

Sportaši s dijabetesom

Profesionalno bavljenje sportom i dijabetes? Da, čak imamo i Olimpijske pobjednike!

Bojite li se fizičke aktivnosti?
Teško Vas je natjerati na laganu šetnju?
Stalno pronalazite izlike?
Što biste rekli na Olimpijske pobjednike koji su profesionalni sportaši, a ujedno i osobe s dijabetesom?

Na najvećem natjecanju ne odustaju od inzulina i to im ne predstavlja nikakav problem! Odlučite li se sami početi intenzivnije baviti nekim sportom, ili dijete upišete na sportsku aktivnost - preporuka je redovito mjerenje razine šećera u krvi prije i nakon treninga! Radi li se o djetetu, o njegovom stanju trebaju biti informirani treneri, učitelji kao i učenici kako ne bi došlo do nepredviđenih situacija i posljedica.

Fizička neaktivnost uz brzu i prerađenu hranu vodi ka pretilosti.
Lijek za to jest tjelesna aktivnost!  

Kada vježbati?

Bavite li se sportom profesionalno, imat ćete raspoređene treninge tijekom dana - ujutro ili navečer. S obzirom na to, liječnik će svakako savjetovati provjeru razine glukoze u krvi prije nego se počnete baviti sportom.

Uočite li znakove pada šećera u krvi, prekinite sa svim aktivnostima i uzmite dozu šećera koja vam se nađe pri ruci, bilo da se radi o bombonu, čaši soka, kocki čokolade, pecivu i slično.

Dobrobiti koje tjelovježba ostavlja na tijelo su mnogobrojne, počevši od tjelesne težine, očuvanja kardiovaskularnoga sustava, povećanja samopouzdanja te se smanjuje ovisnost o lijekovima. Profesionalni sportaši uglavnom žele biti na terenu što dulje je moguće, u skladu sa zdravstvenim stanjem.

Donosimo nekoliko primjera kako sportaši mogu biti uspješni dijabetičari, olimpijac Sir Steve Redgrave je osvojio čak pet zlatnih medalja u veslanju na OI, David G.Weingard je veteran brojnih triatlon utrka, američki nogometaš Mike Echolos itd.     I