Kada je najbolje vrijeme za šetnju?

Autor: Sandra Peternek 12.01.2020.

Kada je najbolje vrijeme za šetnju?

Osim pridržavanja plana prehrane, redovitog mjerenja razine šećera u krvi, važno je voditi brigu o sebi i svome zdravlju. 

Tako se nakon obroka uglavnom preporučuje lagana kratka šetnja od samo dvadesetak minuta tijekom dana kako biste držali razinu šećera u krvi pod kontrolom.

Međutim, često se postavlja pitanje kada šetati? Prije ili nakon obroka? Zaista nije bitno kada, važno je da se ustraje u tome te da održava navika šetnje.

Šetnja nakon obroka

Dolaskom proljeća i toplijeg vremena, možemo vidjeti sve više šetača predvečer. Zašto ne očuvati tradiciju šetnje predvečer, samo su potrebne udobne tenisice i ugodno društvo!

Provedena je studija u „The American Journal of Clinical Nutrition“ te su znanstvenici dokazali kako malo fizičke aktivnosti može biti od velike koristi za zdravlje i organizam, a najveći učinak ima laganja šetnja nakon obroka. Studija je usmjerena na to kako pomoći ljudima koji su u stanju preddijabetesa, odnosno kako utjecati na to da ga ne dobiju. Naravno da ono što je studijom dokazano nije samo namijenjeno osobama sa šećernom bolešću nego svima drugima.

šetnja

Neovisno o hrani koju ste konzumirali, šetnja je izvrstan način kako ubrzati metabolizam i izgorjeti kalorije, doprinijeti očuvanju zdravlja organizma. Uglavnom se preporučuje šetnja nakon konzumacije teških jela jer tijelo pokušava probaviti veliku količinu hrane, a uz brzu šetnju još se više troši.

Šetnja prije obroka

Studija objavljena u časopisu „Diabetologia“ proučavala je utjecaj šetnje na organizam prije obroka. Naime, dokazano je da kratka fizička aktivnost prije obroka pomaže dijabetičarima pri kontroli razine glukoze u krvi. U ovoj je studiji dokazano kako je šetnja prije obroka preporučljivija od šetnje nakon obroka.

Pokušavate li izgubiti na težini, hodanje prije jela može smanjiti unos hrane. Neovisno šećete li prije ili nakon obroka, utječete na ubrzanje svog metabolizma i tjelesnu aktivnost.  

Bez obzira odlučite li se za šetnju prije ili nakon jela, tjelesna aktivnost koja je primjerena vašoj dobi i stanju utjecat ćete na poboljšanje zdravlja.    

 

Izvori:

http://www.livestrong.com/article/529627-walking-before-or-after-meals/