Može li se vježbanje dobiti na recept?

Autor: SP 30.04.2020.

Može li se vježbanje dobiti na recept?

Učinak tjelesne aktivnosti na kontrolu kroničnih bolesti poput dijabetesa jednako je snažan kao i učinak medikamenata. Međutim, savjeti o tjelovježbi najčešće se svedu na uputu da se tjelesna aktivnost uključi u svakodnevicu. Treba napraviti razliku između tjelesne aktivnosti i tjelesnog vježbanja jer tjelesno vježbanje podrazumijeva strukturirane aktivnosti. Upravo ta strukturiranost važna je osobama sa zdravstvenim problemima jer zbog bolesti mogu imati određena ograničenja.

Kada osoba oboljela od šećerne bolesti potraži savjet stručnjaka – kineziologa kako bi dobila plan tjelovježbe skrojen prema svojim mogućnostima, važno je da taj kineziolog ima osnove razumijevanja dijabetesa. U suprotnome može se dogoditi suprotni učinak.

Iz svih ovih razloga, prof. dr. sc. Lana Ružić i doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković objavile su priručnik namijenjen kineziolozima, liječnicima i osobama oboljelima od šećerne bolesti u kojemu objedinjuju savjete svim navedenim skupinama. Više o tome zašto je ova publikacija važna te što na njenim stranicama pronaći ispričale su nam autorice u kratkom intervjuu.