Pročitajte priče: Kako uspješno izgubiti kilograme!

Autor: Sandra Peternek 25.01.2020.

Stvarne priče ljudi koji su preuzeli kontrolu nad svojim dijabetesom i smršavili nekoliko kilograma, ovo su njihovi načini.

Pročitajte priče: Kako uspješno izgubiti kilograme!

Koliko Vam su puta liječnik ili medicinska sestra savjetovali gubitak od 10 ili više kilograma? Pogotovo ako imate dijagnozu dijabetesa tipa 2 ili preddijabetesa.

Vježbanje s osmijehom i gubitak od nekoliko kilograma zvuči vrlo jednostavno – više vježbanja i manje jela, zar ne?

Da je lako umanjiti tjelesnu težinu, vjerojatno se velik dio populacije ne bi borio s dijabetesom tipa 2 odnosno preddijabetesom, debljinom niti bi imalo brojne druge poteškoće. Ipak, nakon što „skinete“ nekoliko kilograma teško je ostati doslijedan tom novom stilu života.

Koja je „tajna“ mršavljenja?

Svakako da se u prvom redu ističe prehrana sa zdravim i svježim namirnicama pri čemu se niti jedna skupina hrane ne bi trebala izbjegavati.
Osim prehrane, drugo mjesto odnosi se na vježbanje od najmanje 30 minuta dnevno.
Ne treba zanemariti niti postavljanje ciljeva poput onih da si zadate neki datum do kojeg ćete nastojati izgubiti nekoliko kilograma. Evo nekoliko priča o uspješnom gubitku kilograma.

„Život je avantura i želim ju probati!“

Cijeli je život bila aktivna, uvijek je nešto radila međutim uvijek je imala višak kilograma kojih se nikako nije mogla riješiti. Nakon što je najmlađe dijete započelo s fakultetom, odlučila je posvetiti se sebi u svojoj 50-toj godini života! Započela je s vožnjom bicikla do posla i natrag, šetnjama od nekoliko kilometara kroz vikend i izbacivanjem svih slatkiša iz prehrane. Brzo je smršavila ali to nije bilo održivo jer je stalno nešto izbjegavala.

Onda je „kliknulo“ da mora i može jesti sve ali da mora paziti na količine hrane. Danas je postigla svoj cilj, smršavila je i redovito hoda, vozi bicikl, pliva, vježba i pazi koliko jede. Niz je mjesta koje će posjetiti jer je započela s planinarenjem – prigodna avantura!

„Doktor mi je rekao ono što nikako nisam htjela čuti!“

Iako je u obitelji imala slučaj s dijabetesom, infarktom i druge srčane bolesti – nije previše marila za to. Jednom se zatekla u ordinaciji kada joj je doktor rekao „Vaša veličina ...“ cijeli život percipirala se kao malo „jača“ osoba, međutim ovo je riječ zbog koje se trgnula. Danas isprobava različitu prehranu i (ovisno o obavezama) vježba.

Još je dosta kilograma za izgubiti, a njezin doktor neprestano hvali izgubljene kilograme do sada. Vrijednosti šećera, tlaka i masnoća u krvi su se poboljšali. Sada je svjesnija prema sebi samoj pa poručuje „Ako izgubite pa ponovno dobijete kilograme, samo počnite ispočetka. Ne možete vratiti vrijeme.

 

Izvor:
https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/weight-loss.html