Sport i dijabetes, idu li zajedno?

Autor: SP 22.03.2019.

Sport i dijabetes, idu li zajedno?

Osoba s dijagnosticiranim dijabetesom ne može se profesionalno baviti sportom. Karijera završava? Netočno!

Tjelesna aktivnost kod osoba s dijabetesom, uz pravilnu prehranu, najvažniji je preduvjet kako bi se kontrolirala bolest. Svakako se preporučuje savjetovanje s liječnikom o bavljenju sportom. On će savjetovati vrijednosti glikemija kakve bi trebale biti prije odnosno nakon aktivnosti. Jednako tako, uputit će vas na dodatne preglede kako bi se provjerilo postoje li nekakva oštećenja odnosno komplikacije. Nakon svih obavljenih pretraga, s liječnikom ćete proći kroz ritam vježbanja, prehranu i terapiju nakon kako bi sve bilo u normalnim granicama.

  • Kada vježbati? Najčešće se preporučuje jutro za vježbanje kako bi se hormoni i inzulin doveli u ravnotežu. Glikemije biste trebali kontrolirati prije i nakon tjelesne aktivnosti, a ako je dulji trening onda i tijekom same aktivnosti.
  • Što s inzulinom? Znojenje tijekom sportskih aktivnosti može predstavljati problem jer su mišići tijekom vježbanja napregnuti stoga se inzulin ne apsorbira toliko dobro. Tada se najčešće savjetuje da se inzulin aplicira u mišiće koji nisu bili toliko angažirani tijekom treninga. Bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti ima povoljniji utjecaj na regulaciju glukoze u krvi u odnosu na dane provedene bez ikakve aktivnosti. Sami odredite što najviše odgovara s obzirom na stil, obaveze ili navike. Svaka aktivnost drugačije djeluje na glikemije.
  • Odabir vježbe. Odabrati intenzivniju aktivnost ili vježbe istezanja ovisi o vama, uz dozu opreza. Blagotvorne učinke tjelovježbe primijetit ćete nakon 180 minuta tjedno, odnosno svaki dan otprilike 30 minuta.

Oprez

Provjerite razinu šećera u krvi otprilike 30 minuta prije početka vježbanja (ako su vrijednosti između 5.5 i 13.5 mmol/L vježbanje je dozvoljeno). Ako je razina glukoze u krvi niža, pojedite nešto kako biste spriječili hipoglikemiju. Ako je razina veća od 16 mmol/L nije preporučljivo intenzivno vježbati. Primijetite li znakove pada razine šećera, stanite s vježbanjem i pojedite nešto. Zapamtite, što je vježba kompleksnija i napornija to se šećer dulje vrijeme iskorištava i moguća je pojava hipoglikemije nakon nekoliko sati vježbanja.