Regulacijom tjelesne težine do regulacije dijabetesa

Autor: Sandra Peternek 07.07.2019.

Regulacijom tjelesne težine do regulacije dijabetesa

Nakon postavljene dijagnoze dijabetesa potrebno je mijenjati prehrambene navike i neka druga ponašanja. Koliko je zahtjevno paziti na kilažu?

Broj odraslih osoba u fazi preddijabetesa. Smatra se da svaka treća osoba u Europi u opasnosti od ovog stanja za kojega niti ne zna.  Početni simptomi dijabetesa najčešće se zanemaruju jer je to bolest koja ne boli, ona tiho djeluje. 

Tjelesna težina

Idealna tjelesna težina se određuje s obzirom na spol, visinu, težinu, dob i tjelesnu aktivnost. Idealna tjelesna težina izračunava se proporcionalno ovisno o unesenoj i potrošenoj energiji. Održavanje zdrave tjelesne težine jedan je od najvažnijih koraka kako biste mogli upravljati dijabetesom. Broj dijeta i različitih načina gubljenja kilograma nikada nije bio veći. Međutim, dugoročno je potrebno kontrolirati izgubljene kilograme. U dogovoru sa zdravstvenim radnicima trebali biste proći kroz sve svoje prehrambene navike i greške. Pokušajte greške ispraviti, naučiti kako uključiti zdrave navike u svakodnevicu. Gubitak kilograma nikada nije lak proces ali u dogovoru sa stručnjacima izradit će se realan program kojega ćete lako usvojiti. Posebna pažnja bi se trebala pridodati prehrani u kojoj je uključeno dovoljno proteina, vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje. Općenito se preporučuje ograničiti i paziti na unos ugljikohidrata i masti u prehrani.

Međuobroci

Zalogaji poput svježeg sira, banana, bijelog mesa, tune i orašastih plodova su uvijek dobrodošli bolje nego "junk food". Cjelovite žitarice bogate vlaknima se preporučuju kao dobar izvor ugljikohidrata. Riba je preporučljiva za konzumaciju najmanje dva puta tjedno, ali se izbjegava prženje i pohanje iste. Kava, prevelika količina čajeva i energetski napitci s kofeinom bi se trebali svesti na minimum ili još bolje eliminirati. Visoko kalorična hrana, umaci, sol i šećer dijabetičari bi trebali u potpunosti izbjegavati, ili barem strogo ograničiti.

Preskakanje obroka ili kašnjenje s jelom zbog posla ili putovanja su najgore što vam se može dogoditi, stoga se preporučuje uzeti zdrave zalogaje prije izbivanja. Za neke ljude je gubljenje na težini pola bitke s dijabetesom, zato budite fokusirani i dopustite tijelu da vas slijedi. Čitajte i educirajte se o dijabetesu, pretilosti i na taj način ćete shvatiti rizike i što morate činiti.

Uz pravilnu prehranu možemo lakše kontrolirati dijabetes, no što zaista znači pravilna prehrana? Ukratko, potreban je individualan pristup!