Zašto dijabetes ne boli?

Autor: Sandra Peternek 25.11.2019.

Zašto dijabetes ne boli?

Početni simptomi dijabetesa najčešće se zanemaruju jer je to bolest koja ne boli, ona tiho djeluje.

Simptomi dijabetesa tipa 2 razvijaju se postepeno i često se ne uočavaju dovoljno rano jer šećerna bolest nema tipične boli. S druge strane, simptomi dijabetesa tipa 1 uočavaju se u kraćem vremenskom periodu te su očigledniji.

Kada govorimo o dijabetesu bitno je da znate kako je to skup različitih bolesti sa zajedničkim karakteristikama. Kojim?

Tipični znakovi s kojima se pacijenti javljaju liječnicima je umor kojeg se povezuje s poslom, fakultetskim obavezama ili trenutnom životnom situacijom. Osim umora, jedan od glavnih simptoma jest i pojačana potreba za mokrenjem koja se uočava čak dva puta tijekom noći. Ovo su prvi znakovi za uzbunu kod pacijenata.

U slučaju dijabetesa tipa 2 simptomi se često zanemaruju i smatraju se beznačajnima. Oboljeli od šećerne bolesti javljaju se liječniku na pregled ili pukom slučajnošću završavaju na hitnom prijemu kada je dijabetes već uznapredovao. U tom slučaju slijede testovi kako bi se procijenilo stanje i vidjelo jesu li nastupile komplikacije.

Iskustvo (NN)

Nisam mogla kontrolirati potrebu za mokrenjem.
Uvijek mi je bila jako velika sila za odlaskom u zahod.
Nakon par dana uhvatila sam samu sebe kako pijem vodu dok sjedim na zahodu i mokrim.
Ovo je bio znak za uzbunu, iako nisam znala ništa o dijabetesu!

dijabetes_tip_2

Simptom mokrenja

Češća potreba za mokrenjem ne primjećuje se tijekom dana jer se uglavnom pripisuje pojačanom unosu tekućine. Razlog zabrinutosti postaje kada se potreba za mokrenjem uoči dva do tri puta tijekom noći.

Suhoća u ustima 

Češća potreba za mokrenjem uzrokuje dehidraciju tijelu, a sa sobom nosi simptome neutažive žeđi i suhoću u usnoj šupljini. Kako bi ugasili žeđ najčešće se konzumiraju sokovi i gazirana pića što je priličan problem jer razina šećera u krvi brzo raste (jednako tako i brzo pada).

Umor

Liječnička iskustva kažu da se oboljeli od dijabetesa, prije nego se postavi dijagnoza, najprije žale na umor te da je teško biti koncentriran na one jednostavne svakodnevne zadatke, pranje suđa, zadatak na poslu, odlazak po namirnice. Zbog takvog kroničnog umora često dolazi do duljeg spavanja.

Što se događa kad izgubite čak 10 kilograma u svega nekoliko dana?

Kada tijelo ne može koristiti glukozu, započinje s korištenjem masnoća i zaliha kako bi se energija nadomjestila. Jedan od prvih znakova da s osobom nešto nije u redu i onda se obraća liječniku jest veći gubitak kilograma u kraćem periodu. Tada je najčešće riječ o dijabetesu tipa 1. Kod dijabetesa tipa 2 gubitak kilograma najčešće se ne događa - upravo suprotno njega nema uopće!

Simptom zamućenog vida

Kada je razina glukoze u krvi konstantno povišena (ili snižena) dolazi do problema s očima, odnosno vidom jer je on zamućen. Ovo stanje naziva se dijabetičkom retinopatijom - bolest krvnih žila mrežnice.

Rane koje sporo zacjeljuju

Kada je razina šećera u krvi stalno povišena onda rane ne mogu normalno zacijeliti pa dolazi do čestih infekcija. 

Trnci

Osim navedenih simptoma jako je bitno znati da su trnci u rukama, poglavito šakama, odnosno nogama, stopalima, znak za uzbunu. Povišena razina glukoze u krvi uzrok je trnjenja.

Voćni zadah

Voćni zadah kao simptom kod dijabetesa tipa 1 izuzetno je opasno i alarmantno stanje te je potrebna liječnička pomoć. Pojave li se dodatni simptomi poput mučnine, povraćanja ili proljeva morate znati da je moguća ketoacidoza (dijabetička koma). Iako rijetka izuzetno je opasno stanje.