Što pitati liječnika?

Autor: Sandra Peternek 15.12.2019.

Što pitati liječnika?

Koliko ste puta čekali red da biste došli do liječnika i u glavi vrtili pitanja koja vas muče?

Dogodi li se i Vama da zaboravite pitanja nakon što uđete k liječniku ili sestri? Što onda?
Postoji li sram od postavljanja pitanja liječniku?

Kod svake posjete liječniku, ponesite popis pitanja kako biste bili sigurni je li dobro ono što radite odnosno kako se brinete o sebi i svome stanju.

Ovo su neka od pitanja koja bi mogla poslužiti kao dobre smjernice.

Kada je posljednji put testiran moj HbA1c? Kada moram ići idući put?

Koje su moje ciljne vrijednosti? Kako da dođem do "normalnih šećera"i na što sve trebam paziti? Na temelju vrijednosti koje Vam liječnik zada, zamolite ga da popričate o najboljoj praksi ili da Vas educira kako postići još bolju razinu šećera u krvi odnosno HbA1c?

Koliko često trebam provjeravati razinu glukoze u krvi? Koliko puta dnevno i u koje doba dana?

Ovisno o tipu dijabetesa, liječnik će Vam dati preporuke. Vaš liječnik bi trebao razgovarati s Vama kako bi osmislio dnevni raspored testiranja razine šećera u krvi na temelju vaših dnevnih aktivnosti. Vrlo je važno da zdravstveno osoblje educira o svemu vezanom uz vaše stanje.

Što su to smjernice u prehrani, a što je zdravi tanjur?

Što su ugljikohidrati, masti i proteini? Što je dijabetička dijeta? Što ne smijem jesti?

Postoji uobičajena zabluda vezana uz dijabetičare, a to je da ništa ne smiju jesti. Istina je da je svaka osoba drugačija! Sa zdravstvenim osobljem razgovarajte o prehrani, što ste do sada jeli i kako od sada jesti. Važno je biti iskren jer će Vam samo tako moći pomoći.

Kako bi trebale izgledati moje noge?

Kako ih pregledavati, koliko često? Na što trebam obratiti pažnju? Uočite li rane, ljuskice ili bilo kakve druge promjene važne su za naglasiti liječniku. Vidjet ćete da Vam je cirkulacija smanjena, stoga je važno pregledavati stopala svakodnevno.

Kako da se brinem o svom vidu? Na što trebam paziti?

Kada posjećivati oftalmologa? Provjerite s liječnikom kada raditi provjeru očiju i očnog tlaka. Svi ljudi s dijabetesom imaju rizik od retinopatije, kada uočite promjene u vidu upozorite liječnika.

Zašto provjeravati krvni tlak? Koliko puta dnevno?

Liječnik će Vas savjetovati o pravilnom načinu mjerenja krvnog tlaka, i ciljnim vrijednostima tlaka.

Što mi se događa s bubrezima? Zašto trebam provjeravati svoje bubrege?

Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od bolesti bubrega i zatajenja, a takva se oštećenja mogu zaustaviti i usporiti. Zato je važno mjeriti sposobnost rada bubrega, a liječnik će Vas savjetovati o najboljem načinu očuvanja zdravlja bubrega.

Što još mogu pitati…

Nije loše razmisliti o drugim pitanjima koja se odnose na dijabetes. Razgovarajte sa zdravstvenim osobljem, a dodatne informacije možete dobiti prateći našu web stranicu…