Koliko su potrebne testne trakice

Autor: Sandra Peternek 03.08.2020.

Koliko su potrebne testne trakice

Testne trakice osobama koje ne znače ništa, oboljelima od dijabetesa znače mjerenje vrijednosti šećera u krvi.

Koliko se pravilno koriste i koja im je cijena? Sitne, male trakice osobama koje ne znaju ništa o šećernoj bolesti vjerojatno izgledaju beznačajno. Osobama sa dijabetes su neophodne na svakodnevnoj bazi.

Postupak mjerenja šećera

Nakon uboda lancetom, odnosno lancetarom, na jagodici prsta bit će vidljiva kap krvi. Kap krvi reagira s kemikalijom na testnoj traci. Na drugom kraju testne trake glukometar prenosi struju na testnu traku.

Testna traka na svom vrhu ima otvor za uzorak gdje se nanosi kapljica krvi. Nakon toga nalazi se prozorčić za provjeru o dovoljnoj količini krvi.

Sredina testne trake naziva se hvatištem jer se traka drži za taj dio dok se stavlja u glukometar. Kontaktne elektrode na dnu testnih traka stavljaju se u glukometar, čvrsto do kraja.

U današnje vrijeme testnim trakama potreban je tek 1.0 mikrolitar krvi kako bi se mogli dobiti rezultati razine šećera u krvi. Vrijeme reakcije glukometra na testnu traku je pet sekundi.

Gdje se mogu dobiti testne trake?

U Hrvatskoj testne trake, ovisno o tipu dijabetesa kojega imate i dnevnom apliciranju inzulina, dobit ćete u ljekarnama s doznakom od liječnika. Testne trake se dodatno mogu kupiti u ljekarnama.

Rok trajanja testnih traka

Preporuka je korištenje testnih traka do roka trajanja koji je napisan na kutiji. Imate li starije testne trake kojima je valjan rok trajanja, i neotvorene nove trake, iskoristite starije da ne isteknu.

Kako čuvati testne trake?

Testne trake čuvajte na sobnoj temperaturi, nikako ne u hladnjaku ili na vlažnom mjestu. Testne trake držite u pripadajućoj kutijici, zatvorene. Testne trake koje su oštećene nikako ne koristite.

Koliko su testne trake točne?

Testne trake trebaju zadovoljavati standardne za točnost i određene specifikacije, kao i glukometar.  

Upozorenje

Testne trake namijenjene su jednokratnoj uporabi. Testne trake koriste se u kombinaciji s pripadajućim glukometrom. Testne trake ne dirajte mokrim ili prljavim rukama. I na koncu, testne trake koristite u dogovoru s liječnikom!