Krećite se s nama!

Autor: Sandra Peternek 17.09.2019.

Krećite se s nama!

Zdravo, ekološki učinkovito i besplatno kretanje – pješačenje i bicikliranje upravo je to i upravo su ovi oblici kretanja u fokusu.

Znanstvenici predviđaju da će već do kraja ovoga stoljeća naš planet postati neprepoznatljiv.

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim ponašanjem i za Zemlju štetnim navikama sustižu nas. Međutim, to ne znači da trebamo dići ruke od svog planeta. Upravo suprotno, važno je sada više nego ikada uložiti vrijeme i trud u očuvanje Zemlje. Jedan od načina je razmišljanje o održivoj mobilnosti – bilo da govorimo o pješačenju, bicikliranju ili javnom prijevozu. Odabirom ovih načina dolaska do željenog odredišta možemo smanjiti količinu ispušnih plinova, poboljšati kvalitetu zraka te redefinirati urbane prostore.

Kampanje

Kampanje Europskog tjedna mobilnosti usmjerene su upravo na promicanje održive mobilnosti i čine to svake godine od 16. do 22. rujna.

Cilj inicijative potaknuti je male i velike gradove na uvođenje i promociju održivih načina prijevoza. Na gradovima je organizacija aktivnosti koje će motivirati građane da iskušaju alternative vožnje automobilom.  

Na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti pozvani su svi gradovi unutar ili izvan Europe ako zadovoljavaju zadane kriterije. Jedan od njih je da su uveli barem jednu novu trajnu mjeru kojom se pridonosi prelasku s osobnih automobila na održiva prijevozna sredstva. Mjere uključuju uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza i slično.  

Ove 2019. godine u Europskom tjednu mobilnosti sudjeluje 48 zemalja i 2.479 gradova. Među njima našlo se i šest hrvatskih gradova: Zagreb, Rijeka, Sisak, Jastrebarsko, Kutina, Drniš. Sve prijavljene aktivnosti i događaje možete proučiti na poveznici www.mobilityweek.eu.   Vrhunac aktivnosti Tjedna je Dan bez automobila, 22. rujna kada gradovi sudionici na jedan dan određuju jedno ili više gradskih područja namijenih isključivo za kretanje pješaka, biciklista i sredstava javnog prijevoza.  

Hodanje i biciklizam aktivni su načini kretanja. Kampanja potiče građane na odabir vrsta kretanja koji su ujedno i rekreacija ili kombiniranja hodanja i biciklizma s javnim prijevozom.

Na taj način prakticira se zdrav životni stil, čuva se okoliš, kao i novac.