Hodanje kao najjednostavnija vježba

Autor: Sandra Peternek 13.08.2018.

Hodanje kao najjednostavnija vježba

Hodanje je efikasna, jeftina i cjelovita aerobna vježba koju osobe s dijabetesom mogu provoditi.

Osobe s dijabetesom osim prehrane trebaju biti posvećene i jednostavnoj tjelovježbi koja je izuzetno važna jer je jednostavna i prikladna. Osim što utječe na sagorijevanje kalorija, poboljšava stanje kardiovaskularnog sustava, utječe na regulaciju krvnog tlaka i odgađanje bolesti bubrega, ono utječe i na prevenciju dijabetesa.

Umjereno 30 minutno hodanje je odlično u borbi protiv dijabetesa jer utječe na stanje cjelokupnog organizma.

šetnja

Šetnja prirodom, šumskim stazama, poljskim putevima, hodanje nasipima ili parkovima se preporučuju dijabetičarima. Osim što ste u prirodi, udišete svjež zrak i oslobađate se stresa. Važno je znati hodati, rad nogu neka prati rad ruku i ono mora biti usklađeno.

Savjeti

Odraz noge prilikom hodanja treba zatezati stražnje bedrene mišiće i stražnjicu.
Kako bi se hodanje pravilno izvodilo, potrebno je nositi anatomski prilagođenu obuću.
Prilikom noćne šetnje valja upozoriti na nošenje reflektirajuće odjeće.

Preporučuju se lagane vježbe zagrijavanja i istezanja prije vježbanja, kao i izmjena intenziteta hodanja koji se s vremenom može povećati. Prije nego se odlučite na vježbanje trebali biste se savjetovati s liječnikom jer u dogovoru s njim određujete vježbe koje su prikladne za vašu formu i fizičko stanje. Ukoliko odlazite u prirodu i sami ste, nemojte zaboraviti nositi mobitel. Ekstremno visoke ili niske temperature su opasne za izvođenje bilo kakvih vježbi, stoga ih odgodite. Slušajte svoje tijelo, prestanite vježbati kada primijetite znakove vrtoglavice, mučnine ili se zapušete.

Te probleme prijavite liječniku i s njim se savjetujte da promijenite način vježbanja, dinamiku ili intenzitet.  Treba naglasiti da hodanje po trgovačkim centrima nije oblik rekreacije jer je ono najprije sporo, neprilagođena je podloga kao i zrak i rasvjeta kojom ste okruženi.

Savjeti za hodanje uključuju penjanje po stepenicama a ne korištenje dizala, prilikom vožnje na pokretnim stepenicama isto tako hodajte, parkirajte se na kraju parkirališta i hodajte do odredišta, tijekom radnog vremena uzmite kratke pauze i prošećite a reklame na TV iskoristite za šetnje po domu.

Plan vježbanja u osoba s dijabetesom se sastoji od aerobnih vježbi poput hodanja i treninga snage jer se na taj način spušta razina šećera u krvi, poboljšava sposobnost tijela da koristi inzulin, smanjuje rizik od bolesti srca, jačaju se mišići i kosti te se spušta razina stresa.