Kako prehlada utječe na dijabetes?

Autor: Sandra 08.07.2019.

Sezona prehlade, gripe kao i respiratornih infekcija svake godine počinje u isto doba godine. Jeste li znali da prehlada i povišena temperatura utječu na razinu šećera u krvi?

Kako prehlada utječe na dijabetes?
Teško je držati glikemije pod kontrolom kada je u pitanju hunjavica ili povišena temperatura. Malo tko zna što za dijabetičara znači prehladiti se, odnosno koliko je dug put ka ozdravljenju. Uglavnom virusi haraju tijekom  zimskih mjeseci, stoga biste trebali biti spremni upravljati glikemijama u to vrijeme. Gripa odnosno prehlada, obično utječe na povišenu razinu glukoze u krvi, dok ljudi s hipoglikemijom mogu biti u opasnosti od preniske razine glukoze u krvi, ako ne konzumiraju dovoljno ugljikohidrata. Baš zbog ovih razloga važno je češće provjeravati razinu glukoze u krvi jer osjećaj prehlade može prikriti simptome hipoglikemije ili hiperglikemije.

Hipoglikemija i hiperglikemija Svjetska zdravstvena organizacija, kao i Vaš dijabetolog svakako će preporučiti hitan prijem u bolnicu ako vam je razina glukoze u krvi veća od 28 mmol/L.

Na koji način voditi evidenciju u razinu glukoze u krvi? Vrlo jednostavno, testirajte se češće nego inače. Osim toga, tijekom razdoblja prehlade od velike je važnosti da tijelo bude hidratizirano. Visoka razina glukoze u krvi tijelo dovodi do dehidracije puno brže nego inače, pa je važno češće konzumirati običnu vodu ili nezaslađene biljne čajeve.

Gripa

Opasne komplikacije gripe uključuju upalu pluća od koje dijabetičari duplo češće obolijevaju. Isto tako, gripa i druge infekcije mogu dovesti do povišene razine glukoze u krvi i povećanja rizika od ozbiljnih problema i kroničnih komplikacija. Simptomi gripe uključuju: Tešku bol u mišićima i zglobovima Bol i peckanje očiju Herpes Povišena temperatura tijela Glavobolja Suh kašalj i grlobolja Iscjedak iz nosa   Nakon što prehlada prođe, i vi ozdravite, razina glukoze može varirati još nekoliko dana. Potrebno je vrijeme da se i ona stabilizira dok organizam ne ozdravi u potpunosti.