I George Lucas ima dijabetes

Autor: SO 04.05.2022.

Redatelj Ratova zvijezda od 23. godine živi s dijabetesom tipa 2

I George Lucas ima dijabetes

May the 4th be with you!

Svakom fanu Ratova zvijezda (Star Wars) jasno je da se svakog 4. svibnja na ovaj način čestita Svjetski Star Wars dan. Ti kultni filmovi utjecali su na mnoge generacije ljubitelja znanstvene fantastike i filmova općenito. Remek djelo Georgea Lucasa donijelo je potpuno novi pogled na vječnu filmsku tematiku, borbu dobra i zla. No, malo je manje poznata borba koju Lucas vodi od svoje 23. godine života – ona s dijabetesom. 

 

Dijagnoza dijabetesa tipa 2

Lucasu je dijabetes otkriven sasvim slučajno. Naime, kada je završio fakultet, s 23 godine, trebao je biti mobiliziran kako bi se borio u Vijetnamskom ratu. Međutim, na liječničkom pregledu u vojsci otkriven mu je Dijabetes tipa 2. Lucas zbog toga nije mogao služiti vojsku u Vijetnamu pa se posvetio izgradnji svoje karijere. Lucas je prvi scenarij počeo pisati 1972., tri godine prije kraja rata u Vijetnamu, a pri prisanju je bio inspiriran samim ratom i vlastitim anti-ratnim pogledima na svijet. 

 

Nošenje s bolešću

Iako mu je djed po očevoj liniji također bolovao od dijabetesa, tada, s 23 godine, Lucas nije ni pomišljao na to da bi i on mogao biti potencijalno bolestan. Međutim, nije dopustio da ga bolest u ičemu spriječava, nego se uhvatio u koštac s njom i već 54 godine uspješno ju drži pod kontrolom. Tako je, iako u javnosti ne priča puno o svojoj bolesti,  Lucas postao jedan od najpoznatijih primjera dijabetičara koji žive „normalan život“ i koji održavaju koncentraciju glukoze u krvi u normalnim razinama. Štoviše, George Lucas je izvrstan primjer da i pored izuzetno napornog i stresnog posla možemo dijabetes staviti pod kontrolu. 

 

 

George Lucas danas ima 77 godina i izvrstan je primjer kako možete preuzeti kontrolu nad svojim životom i svojom bolešću, baš kao što Jediji mogu preuzeti kontrolu nad Silom!