Regulacija dijabetesa ljeti

Autor: SO 12.07.2022.

Izazovi u regulaciji još su veći u ljetnim mjesecima

Regulacija dijabetesa ljeti

Ljetni izazovi dijabetičara

Nositi se s dijabetesom nikad nije lagano, no ljeti je to poseban izazov. Naime, vrućine na dijabetičare utječu više nego na zdravu populaciju, a evo i zašto: 

  • Određene komplikacije dijabetesa mogu uzrokovati oštećenje živaca, krvnih žila i žlijezda znojnica. To znači da se neki bolesnici ne mogu dovoljno znojiti, odnosno, da se tijelo ne može hladiti koliko bi trebalo.
  • Temperature utječu na to kako tijelo iskorištava inzulin – hormon važan za regulaciju šećera (glukoze) u krvi. Pri velikim vrućinama tijelo će brže potrošiti inzulin i moguć je nagli pad glukoze u krvi te ulazak u hipoglikemiju.
  • Dijabetičari lakše gube tekućinu (dehidriraju), a dehidracija automatski dovodi do povećanja razine glukoze u krvi. Također, u stanju dehidracije tijelo teže iskorištava inzulin. 
  • Kad već pričamo o inzulinu, važno je znati da je on osjetljiv na temperaturu, što znači da se pri previsokim temperaturama kemijski mijenja (za većinu inzulina to su temperature iznad 34 °C) i postaje nedjelotvoran. Isto može vrijediti i za druge lijekove. Za više specifičnih informacija pogledajte pakiranje Vaših lijekova i uređaja.

 

Dijabetes_Hidracija

Dijabetes ljeti

Kako biste lakše i bezbrižnije proveli ljeto, donosimo Vam nekoliko savjeta!

  • Češće provjeravajte razinu glukoze u krvi te sukladno tome, u dogovoru s liječnikom, prilagodite unos inzulina ili lijekova za snižavanje glukoze u krvi. 

  • Pijte što više vode, a što manje alkohola i kofeina kako biste održali dovoljan status hidracije, odnosno imali dovoljno tekućine za normalnu funkciju organizma.

  • Čuvajte se sunčevih zraka i topline što više, kako biste smanjili temperaturu tijela, baš kao i vjerojatnost za opekline. Posebno se preporučuje izbjegavanje sunca između 10 i 17h.

  • Ne ostavljajte inzulin ni uređaje i opremu za mjerenje šećera na direktnom suncu ili u prostorima u kojima se lako mogu pregrijati (poput automobila). Savjetuje se čuvanje inzulina u prijenosnim frižiderima.

  • Imajte uz sebe i nešto za prigristi u slučaju da Vam razina glukoze u krvi naglo padne. 

 

Uz pridržavanje ovih uputa, sigurno i bezbrižno uživajte u ljetu i odmoru!