Kada je visok šećer previsok?

Autor: IK 22.03.2019.

Visok šećer ili hiperglikemija obiljan je problem.

Kada je visok šećer previsok?

Svaka osoba na svijetu u svakom trenutku ima određenu koncentraciju šećera u krvi. Ona ovisi o dobi pojedinca, njegovom zdravstvenom statusu, prehrani, tjelesnoj aktivnosti, stresorima kojima je izložen. Koncentracija šećera mjeri se na nekoliko načina.

Glukoza u krvi 

Šećer (glukoza) u krvi mjeri se ujutro, natašte, a postupak vađenja krvi traje tek koju minutu. Natašte je pojam koji označava ne uzimanje hrane prije vađena krvi, dok je konzumacija vode dopuštena. Dapače, preporučuje se osobama koje imaju teškoća s vađenjem krvi, bilo da imaju slabo uočljive vene, bilo da imaju "gustu" krv. Normalna vrijednost šećera (glukoze) u krvi natašte je otprilike 4,4 – 6,4 mmol/L, što se može razlikovati s obzirom na dijagnostičke postupke analize krvi. 

OGTT

Oralni glukoza tolerans test (OGTT) ili test opterećenja glukozom je postupak koji će zahtijevati dva sata vašeg vremena. N pretragu je potrebno doći natašte (dozvoljena konzumacija vode), a konzumacija hrane dopuštena je po završetku cijelog postupka. Pri dolasku u laboratorij daje se urin i vadi krv te se provjerava se šećer (glukoza). Nakon toga se konzumira vrlo slatka otopina (otopljena glukoza), kako bi se provjerio izlučuje li gušterača dovoljno inzulina za metabolizam glukoze. Kakon toga se ponovno provjerava koncentracija šećera u krvi, kod trudnica nakon 60 i 120 minuta, a kod ostalih osoba samo nakon 120 minuta.  Koncentracija šećera (glukoze) u krvi ni u jednom mjerenju ne bi trebala biti viša od 8,5 mmol/L (120 min), odnosno 10,0 mmol/L (60 min). 

HbA1c

Mjerenje hemoglobina A1c preporučuje se osobama s dijabetesom, kako bi se provjerila uspješnost regulacije bolesti. Ova mjera je proporcionalna koncentraciji glukoze u krvi, no daje više informacija budući da se odnosi na srednju dnevnu razinu glukoze u krvi tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Specijalisti dijabetolozi preporučuju kontrolu ovog parametra barem dva puta godišnje, kako bi se po potrebi regulirala terapija ili prehrana. Vrijednost HbA1c izražava se u postotku, a vrijednost manja od 6% smatra se urednom.