Što je "fenomen zore"?

Autor: SP 05.04.2020.

Što je "fenomen zore"?

Zbog čega se za visoke jutarnje vrijednosti šećera u krvi govori o tzv. "fenomenu zore"? Što to znači i je ti to stanje opasno - postoji li mogućnost izuzetno visokih hiperglikemija? 

Ponekad zaboravljamo, ali ljudi su dio prirode i usklađuju vlastite tjelesne cikluse s cikljusima u prirodi. Tijelo funkcionira po principu 24-satnog ciklusa u skladu s izmjenom dana i noći, koji se naziva cirkadijani ritam. Naš organizam budi se puno ranije nego mi, već oko četiri sata ujutro. Tada se pokreće lučenje hormona iz naših žlijezda s unutarnjim izlučivanjem. Tijelo se na taj način priprema za novi dan. 

Povišena koncentracija šećera u krvi u jutarnjim satima naziva se "fenomen zore". Ipak, treba razlučiti ovu pojavu s povišenom koncetracijom šećera u krvi uslijed neredovitog korištenja terapije ili neurednih prehrambenih navika u večernjim satima. 

Što učiniti?

  • Razgovarajte sa svojim liječnikom obiteljske medicine ili sa svojim dijabetologom o rješenju ovoga problema - je li promjena inzulina pravi izbor? Možda je moguće drugačije podesiti inzulinsku pumpu ili senzora kako bi na vrijeme upozorili na "fenomen zore". Jednako tako savjetujemo da nakon korigiranja jutarnjih glikemija pripazite na mogućnost značajnog smanjenja koncentracije šećera u krvi i pojave hipoglikemije.
  • Održavajte uredne prehrambene navike i vodite se načelima raznolikosti i umjerenosti. Redovito pratite koncentracije šećera u krvi te pratite oscilacije, pogotovo u drugom i trećem dijelu dana. Zadnji obrok ne jedite nekoliko sati prije lijeganja, a  neka se on bazira na bjelančevinama. Ne zaboravite i redovit unos tekućine, najbolje vode i nezaslađenih biljnih čajeva. 
  • Svaki dan odvojite vrijeme za tjelesnu aktivnost umjerenog intenziteta, kako u svrhu odrđavanja stabilne koncentracije šećera u krvi te metabolizma, tako i u svrhu održavanja stabilne tjelesne težine. Dodatno, tjelesna aktivnost doprinosi kvalitetnijem snu. 
  • Održavajte urednu higijenu sna. U večernjim satima izbjegavajte stimulaciju u vidu ekrana koji emitiraju snažnu svjetlost (mobiteli, računala, TV), popijte blagi biljni ili umirujući čaj, opustite se uz vježbe disanja, knjigu ili umirujuću glazbu.